MTI/mszp.hu | Belföld | március 15 Miskolc
2013. március 15. 00:07

Március 15-én a magyarság megéli a szabadság napját

Az MSZP elnöke szerint a szabadságot csak az tudja megélni, aki egyáltalán meg tud élni, a szabadság nemcsak jogokat, de biztonságot és lehetőségeket is jelent, ugyanakkor egyre többen vannak, akiknek egyikből sem jut elég - mondta Mesterházy Attila Miskolcon, a szocialista párt március 15-i ünnepségén, csütörtökön.


Az MSZP elnöke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulóján úgy fogalmazott: március 15-e jóval több, mint a magyar történelem egyik legfelemelőbb eseményének emléknapja.

Tovább a beszédek videójához >>>

Mint mondta: "ilyenkor nemcsak emlékezünk a szabadság kivívására, hanem újból és újból ünnepeljük és megéljük magát a szabadságot is.


Ma "szabadságunkat egyrészről a gazdasági lecsúszás és a növekvő elszegényedés, másrészről a magyar demokrácia és a jogállam eltiprásának veszélye fenyegeti" - fogalmazott az MSZP elnöke a miskolci Kossuth szobornál, ahol a hideg ellenére több száz ember gyűlt össze.

Mesterházy Attila kijelentette: 165 évvel ezelőtt a szabadság híveinek szuronyokkal kellett szembenézniük, ugyanakkor ma az ellenfelek fegyvere a populizmus, a nacionalizmus, a megosztás és a félelem. A szocialista politikus úgy fogalmazott: 1848 azt üzeni a mának, hogy a szabadságot és a demokráciát nem elég kivívni, azért mindig küzdeni kell.


"Hát küzdeni fogunk, elszántan, keményen és állhatatosan" - tette hozzá, hangoztatva azt, hogy amíg van joguk a választásra, addig van esélyük a változtatásra.

Az MSZP elnöke kijelentette, hogy pártja megerősödött, és egy év múlva, a választások után újra megerősítik a demokráciát és Magyarországot.

Mesterházy Attila arról is szólt, hogy a magyar nép fejlődést és szabadságot akar, igazságos, európai Magyarországot.