Március 15: akiknek fáj a szabadság hiánya

Március 15-én a szabadságakarat összeköt egy országot. Mindannyiunkat, akiknek egyformán fáj a szabadság hiánya. A hajléktalant, a nyomorgót, a diákot, a jogvédőt, a munkanélkülit és az alkotmányjogászt.

Ma Magyarországon a szabadság nem jár egyformán mindenkinek. A szabadságot csak az tudja megélni, aki egyáltalán meg tud élni. A szabadság nemcsak jogokat, de biztonságot és lehetőségeket is jelent. Márpedig egyre többen vannak, akiknek egyikből sem jut elég. Mert ahol nincs jólét és nincs jog, ott nincs szabadság.

A szocialisták ezen a napon mindenhol elmondják: olyan országot akarunk, ahol nem jár kevesebb igazság, a szegénynek, mint a gazdagnak. Ahol az esélyek nem attól függnek, hogy valaki az Avasra születik, vagy a Rózsadombra. Ehhez felelős gazdaságpolitikára, igazságos társadalompolitikára és erős demokráciára van szükség. Mindezek azonban nem teljesülhetnek, ha hiányzik a rend. Demokratikus rend, mert a demokrácia nem egyenlő a rendetlenséggel, a tehetetlenséggel, a törvénysértések és jogtalanságok eltűrésével, a következménynélküliséggel.

Ma nem külső elnyomás ellen kell küzdenünk, mint 48-ban. Most a szabadon megválasztott magyar kormány az, amelyik a magyar nép ellen fordult. Aki kihívást intézett valamennyi demokrata, szabadságszerető ember ellen, legyen az baloldali, liberális vagy konzervatív.

Tudtára adjuk a világnak: Magyarország nem egyenlő a magyar kormánnyal.

48-ban a szabadság híveinek szuronyokkal kellett szembenézniük. Ma ellenfeleink fegyvere a populizmus, a nacionalizmus, a megosztás és a félelem. A magyar nép mindig lerázta magáról az elnyomást, az önkény urait. Ha lesz szabad választás, ez fog történni 2014-ben is.

Lesz új Magyar Köztársaság! Lesz még szabad Magyarország! Esküszünk!
 
Mesterházy Attila,
pártelnök- frakcióvezető