2012. március 02. 16:06

Március másodika, az Egyenlő Bérek Napja

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi  Bizottság tagja nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan az érdeklődés középpontjában tartsuk a nők és férfiak bérei közötti egyenlőség kérdését.

Dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt (ESZP) Nőszervezetének elnöke elkötelezetten harcol a nemek közti fizetéskülönbség felszámolásáért. Az ESZP Nőszervezete már 2007-ben elindította az „egyenlő munkáért egyenlő bért” kampányát, hiszen a nők Európában átlagosan 15 százalékkal kevesebb fizetést kaptak, mint a férfiak. Ez azt jelenti, hogy 54 napot dolgoztak ingyen egy évben. Ma a nők az Európai Unióban átlagosan 16,4 százalékkal keresnek kevesebbet, mint férfi kollégáik, tehát egy év 2 hónapot kellene nekik dolgozniuk, hogy ugyanannyi fizetést kapjanak, mint a férfiak 1 év alatt.

Az európai parlamenti képviselő fontosnak tartja, hogy Viviane Reding biztos az Egyenlő Fizetések Napjának nevezte ki március 2-át, azonban kiemeli, hogy az évek során nem javult a tendencia (sajnos a számadatok sem ezt mutatják), sőt a gazdasági válság még inkább hátrányos helyzetbe hozta a nőket. Véleménye szerint nem elég pusztán csak a szavak szintjén támogatni ezt a mozgalmat, hanem közös európai irányelvet kellene létrehozni, amely világos iránymutatást adna mindenkinek, és lehetővé tenné a fizetések egységes szabályozását, és egyenlővé tételét a nők és a férfiak között.