Martin Schulz: siker Spanyolország harmincéves uniós jelenléte

Siker Spanyolország harmincéves tagsága az Európai Unióban Martin Schulz szerint. Az Európai Parlament elnöke az El País című spanyol napilap pénteki számának cikket írt abból az alkalomból, hogy a dél-európai ország 1985-ben ezen a napon írta alá az uniós csatlakozási szerződést.

Az EP-elnök szerint Spanyolország maximálisan kihasználta az unió nyújtotta lehetőségeket, és számos területen, mint például a turizmus, a közlekedés vagy az infrastruktúra kiemelkedővé vált világszinten is. Még az elmúlt évek gazdasági krízise sem árnyékolja be az elért "nagyszerű gazdasági teljesítményt", amelyet bizonyít, hogy az elmúlt három évtizedben a jólét a hatszorosára nőtt - tette hozzá.

Spanyolország először célként tekintett az unióra, aztán pedig saját tapasztalata, történelme, kreativitása és kultúrája értékeivel hozzájárult a sikeréhez - hangsúlyozta.

Mint írta, Spanyolország példa lehet a terrorizmus elleni harcban arra, hogy miként lehet az állampolgárok biztonságát javítani úgy, hogy közben ne sérüljenek a szabadságjogaik. Figyelembe véve a bevándorlók és a kisebbségek integrációját, kevés ország tud olyan sikereket felmutatni, mint Spanyolország - mutatott rá Martin Schulz.

Az Európai Parlament elnöke megjegyezte, hogy optimista értékelése nem akarja elfedni a gondokat, mint például a munkanélküliség. Spanyolországban minden ötödik embernek nincs munkája, míg az uniós átlag ennek pont a fele.

A fiatalok helyzete a legaggasztóbb. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági, pénzügyi reformok ellenére Spanyolországnak többet kell tennie annak érdekében, hogy Európa fel legyen készülve bármilyen váratlan jövőbeli krízisre.

A politikus kiemelte, hogy a spanyolok ugyan a válság miatt időnként bírálták az unió politikáját, de sosem kérdőjelezték meg az európaiság lényegét. "Lehet, hogy az út előttünk kanyargós és göröngyös, de megkönnyebbülés tudni, hogy Európa számolhat Spanyolország európai elkötelezettségével" - fogalmazott cikkében az Európai Parlament elnöke.

Fotó: MTI/Mohai Balázs