fmh.hu
2012. július 13. 09:16

Márton Roland példátlan megszorításról beszél

A parlament nyári ülésszakának utolsó napján az MSZP fehérvári elnöke arról beszélt, hogy az Orbán- kormány gazdaságpolitikája tönkretette az emberek megélhetését.

Ma kevesebb embernek van munkája, mint 2010-ben, a munkanélküliség 11,5 százalékos, a versenyszférában 1,3 százalékkal dolgoznak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt – mondta el csütörtöki tájékoztatóján Márton Roland, az MSZP városi elnöke. Hozzátette, hogy a 40 százalékos adóterhelés magasabb, mint a rendszerváltás óta bármikor. A növekedés elmaradt a várakozásoktól, 2011- ben 3 százalék helyett csak 1,7 százalék volt. Az Orbán-kormány már elismerte, hogy az idei évre várt 3 százalékos GDP bővülés nem valósul meg. A politikus szerint a beruházások leálltak, a nemzetgazdasági beruházási ráta extrém alacsony szintre, 17 százalékra esett vissza, amire 1996 óta nem volt példa.

Az egykulcsos szja nem csak igazságtalan, de eredménytelen is, nem pörgette fel a belső fogyasztást, hiszen a közösségi és a háztartási fogyasztás is csökkent 2011-ben és 2012-ben. A kormány a fogyasztási árak 3- 4 százalékos emelését ígérte az idei évre, a KSH adatai szerint a májusi árszint 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Márton Roland azt mondja, hogy a 2013-as költségvetéssel a kormány olyan példátlan megszorítást hajt végre, amilyen az elmúlt 22 évben nem fordult elő. Jövőre a GDP 40 százalékára nő az adóterhelés, ami példátlan. Szolidaritásnak nyoma sincs, megint a kispénzűek járnak rosszul.