mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Önkormányzat
2021. január 29. 12:39

Más országokban adnak az önkormányzatoknak, itt elvesznek és saját palotáikra költik

Más országokban adnak az önkormányzatoknak, itt elvesznek és saját palotáikra költik
A köztársaságpárti önkormányzatok véget vetnének az önkénynek, és együtt képesek is tenni azért, hogy ne a haverok luxusberuházásai épüljenek Magyarországon, hanem inkább zavartalanul üzemeljenek az emberek által kívánt közszolgáltatások – állítja Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere.

„Mi, Zuglóban, a vállalkozások számára lehetővé tesszük a bérleti díjak átütemezését, de közben számos extra közfeladatot kell biztosítanunk, hogy a helyben élő családok a lehető legkevésbé sérüljenek a koronavírus-járvány okozta válság következtében. Az adójuk után az emberek joggal várják el a közszolgáltatásokat; bevezettük a Zugló-pótlékot, igyekszünk a működőképességet fenntartani, miközben a kormány több, mint 20%-ot vont el a büdzsénkből” – mondta a szocialista polgármester péntek reggel az ATV Start című műsorának vendégeként.

Aláhúzta, náluk a „demarkációs vonal” az, hogy embert nem rúgnak ki, a béreket pedig nem csökkentik, még akkor sem, ha folyamatosan veszi el a kormány a bevételüket.

Ismertette, az iparűzési adóbevételek kormányzati lefelezése után az önkormányzatok sikeresen hívták szövetségre a vállalkozókat a bajban. „Felhívásunkra nagyon sok pozitív visszajelzés volt – optimisták lehetünk ebben: volt olyan vállalkozó, aki rögtön felhívott, hogy hova fizethetik be a teljes összegű helyi iparűzési adót. 25-éig kiderül, mennyire tudnak szolidárisak lenni az egyébként sok esetben nehéz helyzetben lévő vállalkozók” – jelentette be.

Horváth elmondta, nem helyes, hogy a magyar kormány a többi országgal ellentétben elmarja az önkormányzatok pénzét a válságban, majd magára költi azt is. „Decemberben Ausztriában 2,5 milliárd euró extra támogatást adott a kormány az önkormányzatoknak, nálunk pedig 100 milliárdokat vont el, amiből például 73 milliárdot azonnal zsebre is rakott a magyar kormány a budavári miniszterelnöki paloták felújítására. A BKV támogatását leharmadolták; vitték a kórházakat, és nem gondoskodnak róluk; vitték az iskolákat, és nem újítják fel azokat” – sorolta az elhibázott kormányzati intézkedéseket.

Példaként kiemelte egy angyalföldi iskola esetét, ahol az intézmény egyik felét az önkormányzat tartja fenn jó színvonalon, a másik feléről pedig az állam jól láthatóan nem gondoskodik. „Egyértelműen látszik, hogy az állam rossz gazdája az államosított, korábban pedig önkormányzati fenntartású intézményeknek. Ez a politikai tendencia csak arról szól, hogy ne dönthessenek az emberek helyben” – jegyezte meg.

Elmondta, az embereknek jogosan járó helyi pénz helyett a jelenlegi rendszerben maximum pályázattal lehet valamennyi pénzt visszakérni a kormánytól, ám az ilyen beígért miniszterelnöki egyeztetésekre a polgármesterek egyelőre hiába kérnek időpontot, hacsak nem fideszes „kegyencek”, akik már decemberben kaptak pénzt a „királytól”.

Az önrendelkezés jelentőségéről elmondta, „Ez egy gyakorlati kérdés: hogyha elfogadjuk azt, hogy egy településnek egységnyi pénze van arra, hogy fejlődjön és működjön, akkor nem mindegy, hogy dönthet-e arról, hogy stadion épül-e abból az egységnyi pénzből, vagy mondjuk, Budapest esetében, megépül-e a 4-es metró folytatása Budaörsig vagy Zuglóig és Újpalotáig”.

Végezetül hangsúlyozta, nem mindegy, hogy a korlátozott erőforrás, ami az ország rendelkezésére áll, „presztízsberuházásokra és a haverok kitömésére szolgál, vagy pedig arra, amiért az emberek dolgoznak. Az államnak az a feladata, hogy a befizetett adónkért cserébe jó minőségű egészségügyet tartson fenn, és képes legyen arra is, hogy magas színvonalú digitális oktatást biztosítson, ha a helyzet megkívánja” – emelte ki a szocialista Horváth Csaba.

Kapcsolódó párttagok