Más szemében a szálkát is meglátja a Fidesz, sajátjában a gerendát sem!

Tegnap Orbán Viktor arról beszélt, hogy a szegényebbeket, elmaradottabbakat támogatni kell. A hétvégén Rogán Antal és Kósa Lajos arról beszélt, hogy milyen hiteltelen az EU Bizottságnak az értékelése, hiszen hogyan lehet megjósolni ma, hogy 2014-ben mi lesz, és felháborodásuknak adtak hangot, amikor arról szóltak, hogy az európai adminisztrációnak 5%-os béremelést akarnak előterjeszteni miközben, válság van – idézte a napokban elhangzott kormánypárti nyilatkozatokat Csabai Lászlóné, megyei alelnök mai sajtótájékoztatóján.


Vajon nem lenne - e lehetősége arra, a Szabolcs - Szatmár - Bereg megyei országgyűlési képviselőknek és Kósa Lajosnak, hogy kezdeményezzen egy törvénymódosítást, hogy 2013. január elsején ne szüntessék meg a magasabb jövedelműek szuperbruttósítását, ami szintén azt jelenti, hogy ebben a szférában ismét béremelkedés fog történni, hasonlóan 5%-os, mint az európai adminisztrációnál.

Ugyanazt csinálja a magyar kormány, amit fennhangon kritizál az EU irányába, hogy a szegényebbek jövedelmét a gazdagabbak jövedelem növekedésére szórja el.  – mondta az alelnök asszony.

A 16%-os adókulcs bebizonyította, hogy nem hozta azokat a reményeket, melyeket a Fidesz várt. Nem nőttek a befektetések, sőt 4,4%-kal kevesebb fejlesztés történt, mint az előző évben, nem nőtt jelentősen a foglalkoztatottak száma, csak a közmunkások létszámának növekedésével, illetve nem nőtt a helyi fogyasztás sem.

Mindaz, amivel indokolta a kormány a 16%-os adó bevezetését, nem hoztak eredményt. Figyelembe véve azt is, hogy a nyugdíjkorlátot is megszüntetik jövőre, megközelítőleg 100 milliárd forintot jelent az államkasszában.
Lenne az MSZP – nek javaslata arra, hogy ezt mire lehetne fordítani:
- egészségügyi bérfejlesztésére, ahol ma már szinte kezelhetetlen feszültségek vannak.
- az oktatás államosításánál visszaigazolt hiányok pótlására,
- esetleg nem lenne szükség a gyógyszerkassza 2013-ra tervezett felezésére, ami rengeteg embernek fog nehéz helyzetet teremteni,
- a lakóházak energiatakarékossági felújítására is költhetné, ami jelentős foglalkoztatást jelentene,
- vagy a közmunkások 47.000 Ft-os bérének növelésére, hiszen ez az összeg csak az éhenhaláshoz sok, a létfenntartáshoz sajnos kevés.
 
Azt tudom tanácsolni a fideszes képviselőknek, élükön Kósa Lajosnak, mondta az alelnök, ha ilyen mértékig felháborodott a brüsszeli adminisztrációnak a béremelésén (amellyel kivételesen én is egyetértek), akkor a saját szemünkben is megláthatnák a gerendát és legalább korrigálhatnának.

Nagy László, városi frakcióvezető, kiegészítve az alelnökasszony szavait, prezentálta a sajtó nyilvánossága előtt a 2010 és 2012-es év összehasonlítását az önkormányzati bérfejlesztések tükrében. A számok alátámasztották, gyakorlatilag az elmúlt két évben nem történt semmilyen bérfejlesztés az önkormányzat által működtetett intézményekben, a munkavállalók nagyjából azonos szinten kapják a bérüket. Féléves beszámolók alapján, amíg 2010-ben 5.099.000.000 forint volt a kiadása az önkormányzatnak bérre (4020 fő), addig 2012-ben 4.191.000.000 forint (3260 fő). 760 fővel kevesebb, akiket az önkormányzat munkavállalóként foglalkoztat. 2010-ben 1.268.000 forintos féléves átlagbérrel számolhatunk, míg 2012-ben 1.285.000 forintra rúg mindez. Ha 6 hónapra lebontjuk pár ezer forintos növekményt jelent mindez, nem figyelembe véve az inflációt, ami az elmúlt két évben megközelítette a 10%-ot. Tehát, bőven arról van szó, hogy reálbér csökkenéssel számolhat minden olyan foglalkoztatott, aki az önkormányzat keretein belül dolgozik Nyíregyházán.

Ez a gazdaságpolitika Magyarországon megbukott!