mszp.hu | Belföld
2021. február 25. 16:25

Más típusú társadalompolitika kell – Békésben 80 ezer forint alatt a nyugdíjak kétharmada!

Teljesen más típusú időspolitikára és társadalompolitikára van szükség – figyelmeztetett Köteles Lajos, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének szakértője egy békéscsabai sajtótájékoztatón, melyet Miklós Attilával, az MSZP helyi elnökével és Komjáthi Imrével, a párt elnökhelyettesével tartottak csütörtökön.

Köteles elmondta, egy nyugdíjasok körében elvégzett Békés megyei vizsgálat azt mutatta: a részt vevő nyugdíjasok kétharmadának, több mint 64%-ának a nyugdíja nem érte el a havi 80 ezer forintot.

Volt olyan település, ahol az egy főre jutó napi jövedelem nem érte el a két dollárt, „ami afrikai szintű szegénység” – mutatott rá.

Elmondta, vannak Békés megyében olyan belső válságkörzetek, ahol „istenigazából nyomor van.”

„A nyomor az nem a szegénység egy szintje, hanem egy másik minőség, ahol a napi életben maradás a legfontosabb tényező, és ennek érdekében az emberek bármire hajlandóak” – emelte ki.

Az életminőság leépülése „mindnyájunkat érint, a fiatalokat és az idősebbeket”az orvosi ellátás vagy a megközelíthetőség szempontjából; itt vannak a legszegényebb önkormányzatok, akiknek a legnagyobb számú idős és rászoruló embert kellene ellátniuk, de „közben az állam kivonul a rendszerből” – mondta.

„Ott marad ebben a megyében is több mint 4 ezer olyan magára hagyott idős ember, aki állami gondozásra vágyik, de nagy valószínűséggel soha nem fogja megélni. Úgy fog meghalni, ahogyan él: magányosan és szegényen. Ezen nyilvánvalóan változtatni kell” – mondta, hozzátéve: teljesen más típusú időspolitikára és társadalompolitikára van szükség.

Miklós Attila elmondta:Békéscsaba az országban az utolsó, vagy az utolsók között kullog a nettó átlagkereset, az átlagnyugdíj mértéke és az ipari beruházások mértéke szempontjából; a természetes fogyást tekintve viszont Budapest után a második.

Ezen változtatni kell és 2022 után változtatni is fognak – ígérte.

Komjáthi azt mondta, Zalában, Hevesben, Borsodban és Békés megyében is ugyanaz foglalkoztatja a szocialistákat: hogyan élik meg a járványhelyzetet az aktív munkavállalók, a nyugdíjasok, a vállalkozók.

Mint mondta: sokan felszisszennek, amikor a KSH hatalmas átlagkeresetekről vagy egy átlag magyar család tavalyi 800 ezer forintos megtakarításáról beszél.

„A Fidesz nagyon szeret az átlagok mögé bújni; szereti az átlaggal elfedni kormányzásának hibáit, bűneit” – mondta.

„Problémamegoldással kapcsolatban a kormány megbukott” – jelentette ki, rámutatva: nyáron is jahtozni mentek ahelyett, hogy felkészültek volna a járvány második hullámára, „és most mi a legfontosabb számukra? Dubajozás és MotoGP-zés.”

„Szégyen ez a kormány számára is, szégyen ez személyesen Orbán Viktor számára” – mondta.

A szociáldemokraták ezzel szemben a járvány kezdete óta folyamatosan valódi megbeszéléseket folytatnak a szakszervezetekkel, a szakmai és nyugdíjas szervezetekkel, hogy „valódi, életszagú és használható” javaslatokat nyújtsanak be a Parlamentnek, ezzel segítve a magyar embereket és a védekezést.

Ilyen volt a 80%-os bértámogatás, amit, ha meg tudtak tenni Szlovákiában, Romániában vagy Ausztriában, „meg lehet tenni Magyarországon is” – mondta.

Máig követelik azt is, hogy az elbocsátás előtt álló emberek számára 3-6 hónapos munkahely-megtartás mellett nettó 180 ezer forintos fizetést biztosítsanak.

További javaslata az MSZP-nek, hogy százszázalékos táppénz járjon annak, aki igazoltan, pozitív teszt alapján koronavírus-fertőzött és otthon kell maradnia karanténban, hogy ne kelljen a megélhetésük miatt betegen bejárni az embereknek dolgozni.

De ilyen javaslatuk az is, hogy a nyugdíjszámításnál térjenek vissza a svájci indexálás szerinti számításra, azaz a bérek növekedését is vegyék figyelembe a nyugdíjszámításnál; valamint az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására az a javaslat, hogy átmenetileg egyösszegű, egyforma emelést adjanak a nyugdíjasoknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó dokumentumok

17096.jpg ( 1.07 MB )
17096.jpg ( 1.07 MB )