2012. május 23. 08:46

Másfajta válságkezelés kell

A gazdasági növekedést megalapozó lépésekről, az európai integráció elmélyítéséről és a szolidaritás kiteljesítéséről, a hitelező, valamint az eladósodott tagállamok közötti versenyképességi egyensúlytalanságok felszámolásáról kell döntést hozniuk az Európai Unió állam és kormányfőinek - áll abban az írásos hozzászólásban, amit Göncz Kinga szocialista EP-képviselő nyújtott be a május 23-iki informális európai uniós csúcstalálkozó előkészítéséről rendezett kedd délutáni plenáris vitához.

Az EU legtöbb országában a gazdasági növekedés lelassult, megállt, sőt, jó néhány tagállamban visszaesett, ez utóbbiak közé tartozik Magyarország is.

Európában 25 millióan állástalanok, Görögországban, Spanyolországban a fiatalok fele, a tagországok többségében az egyötöde nem talál munkát. Szomorú, hogy a jövő nemzedéke egyre inkább Európán kívül keresi a boldogulás útját.

"A gazdaságélénkítéssel nem párosuló, egyoldalú megszorítások - a társadalom szűk, leggazdagabb rétegét kivéve - minden társadalmi csoportot súlyosan érintenek" - szögezte le írásos hozzászólásában Göncz Kinga. "A kiábrándultság, a kilátástalanság, a társadalmi kirekesztődés a szélsőséges erők malmára hajtják a vizet: erről árulkodnak a legutóbbi választási eredmények Görögországban. A közvélemény-kutatások sokhelyütt a populista, radikális erők térnyerését mutatják".

A szocialista EP-képviselő hozzátette: a riasztó adatok és tények azt bizonyítják, hogy az eddigi válságkezelés nem vezetett eredményre. Ha Görögországban a júniusi választásokon nem az Európa-barát erők kerülnek többségbe, az katasztrófához vezethet. A mediterrán ország magával ránthatja az európai periféria tagállamait, valamint a kelet- és közép-európai térséget, amelyben a gazdasági teljesítmény drámai visszaesése lehet az elmélyülő krízis következménye.
"Ebben a helyzetben végre érlelődik a felismerés a baloldal által régóta hangoztatott megoldásokat eddig elutasító tagállami kormányokban, hogy felelős fiskális politika mellett, gazdaságélénkítő intézkedésekre, az európai integráció elmélyítésére és a szolidaritás kiteljesítésére, az eurózóna belső egyensúlytalanságainak a felszámolására van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a még nagyobb bajt. Az ezeket megvalósító konkrét lépésekről kell végre döntést hozniuk a szerdai csúcstalálkozó résztvevőinek" - fogalmazott Göncz Kinga.