eszon.hu | Belföld | fészekrakó Nemzeti Eszközkezelő
2012. október 17. 09:43

Masírozás helyett megoldást!

Van elképzelésük arról, mit kellene tenni: fel kell vásárolni a csaló, nem fizető fészekrakósok lakásait. Nem pedig cirkuszolni. Nem flangálni, masírozni kell, hanem összefogni, s a problémára megoldást találni. Nem a szélsőjobbal kell közösen uszítani, nem debreceni és Fradi-stadionra kell költeni a pénzt, hanem oda kell adni, ahol valóban nagy szükség van rá. Márpedig az Avason nagy szükség van rá.

Mindezt miskolci MSZP-s országgyűlési képviselők, Gúr Nándor, Káli Sándor, dr. Simon Gábor és dr. Varga László hangsúlyozták kedden délután az Avason, a párt által városrészben megtartott úgynevezett kiállások egyik helyszínén, a Profi áruház előtt (a másik kettő a Klapka utcai Spar, illetve a Testvérvárosok útján található Coop áruház előtt volt).
 
Dr. Simon Gábor elmondta: Fészekrakó-ügyben az elmúlt két évben semmi sem történt, a városvezetés ebben a témában csupán – mint fogalmazott – egyfolytában „szájkaratézik". Megoldásokat viszont nem javasoltak, s azt sem hajlandók elfogadni, amit a szocialisták indítványoznak. Az önkormányzat legutóbbi közgyűlésén például még csak megtárgyalni sem voltak hajlandók azt a módosító javaslatot, amely egy önkormányzati alap létrehozását kezdeményezte. Ebből az alapból vásárolták volna meg a csaló, nem fizető fészekrakósok lakásait, melyeket bérlakásként adnának ki tisztességes, a rezsit fizetni képes embereknek. Ehelyett a fideszesek csak szidták a szocialistákat.
 
Ők viszont nem adták fel, a négy országgyűlési képviselő hétfőn határozati javaslatban már a parlamentben indítványozta, hogy a Nemzeti Eszközkezelő foglalkozzon ezeknek a lakásoknak a felvásárlásával. E célra – akár a debreceni futballstadion építésére elkülönített összegből is – 1 milliárd forintot csoportosítanának át az eszközkezelőhöz. „A csalók pere folyik. Elképzelhető, hogy elkobozzák a csalással megszerzett lakásaikat, de az még hosszú idő. Akár 5-10 évig is eltarthat, mire egy ilyen döntés megszületik. Az avasiak azonban nem tudnak ennyi ideig várni, a társasházak addigra tönkre mennek. Ezért kell lépni" – indokolt dr. Simon Gábor. Hangsúlyozta, a jelenlegi nyomott lakásárak mellett ez még jó befektetés is lenne az államnak.
 
Ezen a véleményen volt dr. Varga László is. Megítélése szerint ha ezt a problémát sikerülne megoldani, akkor emelkedhetnének is a lakásárak a városrészben. „Ez egy olyan állami befektetés lenne, amely már rövid távon is megtérülhet" – jelentette ki.
 
Gúr Nándor arra emlékeztetett, hogy a csalók, nem fizetők lakásait az előző, szocialista városvezetés elkezdte felvásárolni, s bérlakásként többek között rendőröknek juttatták azokat. A programot azonban a 2010 őszén hivatalba lépő fideszes városvezetés leállította, azóta semmi sem történt az ügyben. „Ha már a városvezetés nem ismeri fel, hogy tenni kell valamit, akkor nekünk, parlamenti képviselőknek kell lépnünk" – hangoztatta a szocialisták megyei elnöke, az MSZP alelnöke, hozzátéve: Orbán Viktor vegye komolyan a javaslatukat, hiszen több ezer ember sorsáról, életéről van szó. Ha ezt nem teszi meg, akkor végérvényesen bebizonyosodik, hogy sem a kormányzáshoz, sem az önkormányzáshoz nem értenek.
 
Káli Sándor hangsúlyozta: az itt élők megoldást várnak a problémáikra, nem pedig azt, amit a városvezetés tesz, nem a visszafelé mutogatásra, a bűnbakkeresésre kíváncsiak. Szerinte dr. Kriza Ákosék nem foglalkoznak a város gondjaival, mást sem tudnak, csak a nekik nem tetsző embereket kirugdosni az állásukból, a helyükre pedig „haverokat" elhelyezni. Úgy látja, a városvezetés, a fideszes országgyűlési képviselők nagyon gyenge lobbierőt képviselnek, Miskolc nem fejlődik, két éve fokozatosan épül le.
 
A kiállásokon a szocialisták aláírásokat is gyűjtöttek, ezzel is kérve az avasiak támogatását a javaslatukhoz.
 
******
 
A Fészekrakó-üggyel, a szerdai demonstrációkkal kapcsolatban dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere kedden közleményt adott ki. Íme:
 
"A Jobbik, az MSZP és a DK politikai játszótérnek nézik az Avast. Egyesek élő közvetítés közben költöznek be a lakótelepre, mások pedig dühödten felvonulást szerveznek, csak hogy feledtessék riasztó belső ellentéteiket. A szélsőséges erőknek az Avas csak eszköz a saját politikai céljaikhoz. A problémát azonban mi azután is kezelni fogjuk, hogy véget érnek a vonulgatások és levonulnak a szélsőségek az Avasról.
 
Az Avason élők egyszerűen rendre és biztonságra vágynak. Mi 2010 óta ezen dolgozunk. Megerősítettük a közterület-felügyeletet, a rendőrséget éves szinten 65 millióval támogatjuk. Szeptembertől ennek köszönhetően több rendőr és közterület-felügyelő járőrpáros vigyázza a rendet a városban. Rendszeresek a hatósági ellenőrzések.
 
A javulás kézzelfogható: eddig 48 lakásból költöztek ki azok, akik képtelenek a beilleszkedésre. Az ország legnagyobb szabású közmunkaprogramjának segítségével szakítottunk a segélyosztogatás szemléletével.
 
Mindezek után – a nyugalmat akaró miskolciak óriási többségének nevében – felelős magatartásra szólítok mindenkit! Nem engedjük, hogy az Avas csatatérré változzon! Ennek érdekében többször egyeztettem a miskolci rendőrkapitánnyal és mindazokkal, akik feladatot teljesítenek a tüntetés napján. Az október 17-ei szélsőséges demonstrációk kapcsán minden miskolcinak tudnia kell, hogy az Önkormányzat és a rendőrség a rend pártján áll. A rendőrség fenntartja a rendet!
 
A problémát, természetesen nekünk kell majd megoldanunk a miskolciakkal, az avasiakkal közösen. És biztosíthatok mindenkit: meg is fogjuk oldani!"