Belföld
2012. december 14. 15:43

Másodrendű élettársak?

A kormány eldöntötte: támogatja a KDNP kőkonzervatív javaslatát az élettársi kapcsolatok lefokozására.

A Ptk. rangos jogászok által összeállított eredeti tervezete a családjogi fejezetben tárgyalja az élettársi kapcsolatokat. A valóságnak megfelelően családi, érzelmi kapcsolatnak tekinti a többszázezer élettársi közösséget, ezért pl. a tíz éve együtt élő élettársak esetén lehetővé tenné az egyedül
maradt társnak a közös lakás használatát.

A KDNP azonban harcot hirdetett nemcsak a tervezetet készítő tekintélyes szakemberek, nemcsak az élettársak, hanem a való élet ellen is. A kereszténydemokrata frakció családként csak a házaspárokat tiszteli, ezért
módosító indítványt nyújtott be. Eszerint az élettársi viszonyt legfeljebb a kötelmi jogok között, vagyis nem érzelmi, hanem pusztán szerződéses kapcsolatként veszik számba, hasonlóan egy mosógép vagy tévé garanciális szerződéséhez.

Már rég nemcsak az azonos neműek együttélését vetik meg, hanem lefokoznák azt a sok százezer férfit és nőt, akik életük egy szakaszában vagy tartósan saját döntésük alapján az élettársi közösséget választják. De ezzel lefokoznák a gyerekek 43 százalékát is, akik - tetszik, vagy nem tetszik - manapság nem házassági kapcsolatból születnek.

A kormány először nem támogatta ezt az indítványt, most azonban változtatott döntésén, és besorolta a kormány által támogatott javaslatok közé. A szocialista frakció külön szavazást kér az indítványról, mert tiltakozik az ellen, hogy bármely párt avitt, életidegen, bigott szemléletét erőltessék rá a családtípusok sokféleségére, és azokat is az oltár elé kergessék, akik bármilyen, csak rájuk tartozó okból nem ezt a családformát választanák.

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi bizottság tagja

Steiner Pál,
az alkotmányügyi bizottság tagja