Másodszorra is megtagadták a fideszesek az MSZP járványügyi javaslatainak megtárgyalását

Másodszorra is megtagadták a fideszesek az MSZP járványügyi javaslatainak megtárgyalását
A „cinizmus netovábbjának” nevezte Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, hogy kedden másodszorra is megtagadták a fideszesek az MSZP járvány- és válságkezelési javaslatainak megtárgyalását az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában.

Korózs Lajos, a bizottság szocialista elnöke az ülés fideszes meghiúsítása után elmondta: idén ez lett volna erre az utolsó alkalom. Az országgyűlés őszi ülésszakának szerdán vége, az MSZP előterjesztése a koronavírus miatt állásukat vesztett szülők decemberi rendkívüli anyagi támogatásáról karácsony előtt lett volna releváns.

Az ülés napirendjén Tóth Bertalan előterjesztése szerepelt volna arról, hogy a koronavírusban megbetegedett munkavállalók a biztos megélhetéshez 100%-os táppénzt kapjanak; hogy kapjon 50 ezer forint rendkívüli juttatást karácsony előtt minden gyermek, akinek egyik vagy mindkét szülője állását veszítette a járványban; legyenek ingyenesek a PCR-tesztek; de tárgyaltak volna a járványban megbetegedett pedagógusok ellátásáról, az egészségügyi védekezésben résztvevő önkéntesek elismeréséről és az egészségügyben elhunytak hősi halottá nyilvánításáról is.

„Önökre bízom, hogy eldöntsék, hogy ezek fontosak vagy sem” – mondta Korózs egy, az MSZP közösségi oldalán követhető online sajtótájékoztatón.

„Én azt gondolom, hogy nagyon-nagyon fontosak. Minden egyes napirendi pont az emberekről szól. Ez a fideszes többségnek nem volt fontos így karácsony előtt” – szögezte le.

„A cinizmus netovábbja, amit a Fidesz művel a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban” az egészségügy, de a megélhetési válság szempontjából is – mondta Tóth Bertalan társelnök, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.
„Egészen elképesztőnek” nevezte, hogy a fideszes képviselők már másodszorra hiúsítják meg a bizottság ülését, pedig az ott előterjeszteni kívánt javaslatok a vírus terjedésének lassításáról és a megfertőződött munkavállalók biztos megélhetéséről szólnak.

„Sorozatosan halljuk azokat a híreket, hogy pedagógusok nem mertek a tesztre jelentkezni, mert tartottak attól, hogy pozitív lesz a tesztjük és karanténba kell menniük és táppénzre; elveszítik a jövedelmüknek a 40%-át így karácsony előtt. Maga a tisztifőorvos ismerte el, hogy vannak olyan munkavállalók, akik inkább lázcsillapítót vesznek be munkába menetel előtt, mint hogy kiderüljön, hogy nekik tüneteik vannak” – mondta el.
„A füle botját nem mozdítja Fidesz ezzel kapcsolatban” – jelentette ki.

Ez azért is tragikus, mert már több mint 7 ezren haltak meg a járványban, az MSZP által hónapok óta javasolt intézkedések pedig ezeknek a haláleseteknek legalább egy részét megelőzhették volna – emelte ki.

Tóth „a cinizmus netovábbjának” nevezte azt is, hogy míg szeptemberben Orbán még arról beszélt, hogy a járványt ő kezeli, és ezért személyesen vállal minden felelősséget, tegnap a Parlamentben már azt mondta, tulajdonképpen az operatív törzs a felelős a járványkezelésért.

„Tehát (…) már elkezdte a felelősséget másra hárítani. No, akkor nem értem, hogy miért kellett ehhez felhatalmazás!” – mutatott rá.