2012. május 23. 11:25

Mást mond és mást csinál a kormány - országgyűlés

Adózást érintő törvények, pénzügyi tranzakciós illeték, vita a biztosítási adóról, a kéményseprő-ipar szabályozása és a Nemzeti Eszközkezelő.

Mást mond és mást csinál a kormány - adózást érintő törvények

Göndör István, az MSZP vezérszónoka azt mondta, alapvető probléma, hogy egészen mást mond és mást csinál a kormány. Hogyan lehet azt a rendszert stabilnak nevezni, amely egy év alatt több mint húszszor változik - tette fel a kérdést.

Van egy csodálatos reklám, és eközben két kézzel vesznek el a magánemberektől és a vállalkozásoktól egyaránt. Ez egy kalandorpolitika - fogalmazott.

A "matolcsyzmus" mérhetetlen és beláthatatlan károkat okoz az országnak - mondta az ellenzéki politikus, majd kitért arra, hogy az infláció közelíti a hat százalékot, a reálkereset csökkenése meghaladja az öt százalékot, a munkahelyek száma folyamatosan csökken, a munkanélküliségi ráta félelmetesen magas, 11 százalék felett van. Az idei költségvetés adatait többször módosították, és mindig lefelé, e téren is sereghajtó Magyarország - sorolta.

A politikus azt mondta: több mint 50 adó van, nem valósult meg a nagyarányú adócsökkentés, és nem lett egyszerűbb az adórendszer. Megjelennek új adók és ezek többletterhet jelentenek.

A jogbiztonságra térve megjegyezte: a salátatörvényben több mint húsz jogszabály módosul. Van olyan törvény, amelyet egyszerre három jogszabályban nyitottak meg.

Göndör István azt mondta: azt tudnák támogatni, hogy a magasabb keresetűek fizessenek több adót. Emellett enyhíteni kell az alacsony jövedelműek terheit, a foglalkoztatás növekedéséhez pedig csökkenteni kell a járulékokat - közölte.

Adóemelés helyett jogbiztonság és kiszámíthatóság kellene

Kovács Tibor arról beszélt, bár Cséfalvay Zoltán államtitkár megígérte, hogy nem lesznek újabb adók a most tárgyaltak után, de jobb lenne, ha erre esküt is tenne az Országgyűlés előtt. Az ellenzéki politikus szerint jogbiztonság szempontjából elégtelen a most tárgyalt salátatörvény: olyan jogszabályokat is módosít, amelyek még életbe sem léptek.

Hangsúlyozta: az MSZP nem ért egyet a DK-val abban, hogy szükségszerű az adóemelés, és bírálta a kormányt, amiért "összeveszett a fél világgal", ezzel jelentősen megdrágítva az ország finanszírozását. Az MSZP szerint nem lenne szükség újabb adók kivetésére, ha a kormány jogbiztonságot, kiszámíthatóságot és következetes nemzetközi gazdaságpolitikát folytatott volna, illetve ha a szakértők tanácsait megfogadva végre változtatna az elhibázott személyijövedelemadó-politikán.

A kormány súlyosan elszámolta magát - pénzügyi tranzakciós illeték

Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka szerint ez a javaslat azért van az Országgyűlés előtt, mert a kormány "súlyosan elszámolta magát" a 2012-es költségvetésnél, így most újabb kiigazításra van szükség, mert a vártnál kevesebb a költségvetés bevétele. Ennek pedig szerinte az oka, hogy a kormány nem hajlandó feladni a hibás gazdaságpolitikáját, azon belül is a rossz személyi jövedelemadó-rendszert.

Leszögezte: ezt az adóterhet nem a bankok, hanem az adófizető állampolgárok széles rétege fogja megfizetni. Rogán Antal számítását az MSZP-s politikus "dilettánsnak" nevezte, mert szerinte a 280 forintos adómérték csak akkor keletkezik, ha a két kereső a családban megkapja a fizetését a bankszámlájára a munkáltatótól. Ha pedig ezt az összeget ezután csekkes fizetésre költi, vagy átutal a bankszámlájáról, vagy készpénzt vesz fel, akkor újabb adóterhek jelentkeznek, ráadásul ezt a terhet nem csak a keresők, hanem például a nyugdíjasok is megfizetik majd.

Burány Sándor elmondta: az MSZP az újabb és újabb adók kivetése helyett a személyi jövedelemadó-rendszer megváltoztatásával orvosolná a kialakult helyzetet.

Vitatható, hogy nem a lakosságot terhelné az adó - vita a biztosítási adóról

Kovács Tibor azon aggodalmának adott hangot, hogy a biztosítók az adót átterhelik ügyfeleikre. Mint mondta, a társaságok és partnereik egyenlőtlen viszonyára utal, hogy a biztosítók a kockázatok jelentős változása esetén egyoldalúan is felmondhatják a szerződéseket.

Sajtóhírekre hivatkozva megerősítette, hogy az érintettek csak "kutyafuttában" láthatták a javaslatot a beterjesztés előtt, pedig szerinte ebben az esetben még idő is lett volna az egyeztetésre.

Bírálta a kormányoldalt, amiért az új adók bevezetését a válsággal indokolják, holott - mint mondta - Európa számos országa, köztük a Magyarország legjelentősebb üzleti partnerének számító Németország már túl van a recesszión.

A kéményseprő-ipar szabályozása

Pál Tibor, az MSZP álláspontját ismertetve a kéményseprő közszolgáltatáshoz kapcsolódó ügyfélszolgálat hiányát kifogásolta, ami nélkül szerinte a lakosság továbbra is kiszolgáltatott marad. Rámutatott továbbá, hogy az új szabályok nem kezelik azt a problémát, amelyet a modernebb, úgynevezett zárt égésterű kazánok terjedése okoz, amelyekhez eltérő szigetelésű kéményeket kell használni. Mint mondta, a szocialisták ezen okok miatt nem támogatják a kormány indítványát.

A Nemzeti Eszközkezelő

A szocialista Tóth Csaba azt mondta, korábban kifogásolták, hogy a gyereküket egyedül nevelők nem kerültek bele a programba, és ebben a mostani javaslat nem változtatott. Támogatandó ugyanakkor a lakásvásárlások megtöbbszörözése, de nem tudni, hogy az erre szánt pénzt honnan teremti elő az állam, és az is kérdéses, hogy idén hogyan teljesítik a 8 ezres tervet, mivel ebben az évben még egyetlen ingatlant sem vettek meg.