MTI/mszp.hu | Belföld | Matolcsy György parlament
2017. október 18. 18:31

Matolcsy elmenekült saját beszámolója elől! - Országgyűlés

Matolcsy elmenekült saját beszámolója elől! - Országgyűlés
Matolcsy György egy gyáva ember. Ülésezett a parlament.

Szakács László, az MSZP vezérszónoka szóvá tette, hogy Matolcsy György expozéja után elhagyta az üléstermet, illetve, hogy a Fidesz-frakció hiányos létszámban van jelen a vitán.

Bírálta, hogy nem lehet tudni, a jegybanknál keletkezett nyereséget mire fordítják. Elveszíti ismét közpénzjellegét vagy beleteszik azon alapítványokba, amelyek már büntetőjogi kategóriába tartozó módon működnek? - kérdezte.

Megjegyezte azt is, hogy az MNB elnöke havi ötmillió forintot keres, ami szerinte botrányosan magas összeg, és úgy értékelt, az intézménynél a saját oligarchiáikat szolgáló politikát valósítanak meg.

Szakács László szóvá tette azt is, hogy nem a felvételkori árfolyamán váltották ki a devizahiteleket, amivel 136 milliárd forintot kerestek. Szerinte nem érdekli a kormánypártokat az érintett 900 ezer ember, csak a pénz, ahogy ez a brókerkárosultak esetében is tetten érhető volt.

Magyarázatot várt arra: hogyan lehet, hogy a jegybank 2014 decemberétől 2015 januárjáig ellenőrizte a Quaestort, egy hónap múlva pedig 32 ezer család megtakarítása köddé vált.

Úgy látta: az MNB-t érintő botrányok miatt a jegybanknak sem Magyarországon, sem Európában nincs tekintélye.

Matolcsy György egy gyáva ember

Frakciótársa, Bárándy Gergely úgy fogalmazott: Matolcsy György egy gyáva ember, aki megfutamodott a vitától, beszámolójában pedig politizált ahelyett, hogy beszámolót tartott volna.

A képviselő kitért a jegybanki alapítványoknál tavaly kirobbant botrányokra, és azt mondta: nyilvánvaló lett, hogy kreáltak egy meglehetősen nagy tőkével rendelkező fideszes kifizetőhelyet.

Ezt a pénzt ugyanakkor a devizahiteleseknek kellene visszaadni - jegyezte meg. Nincs rendben - bírált -, hogy a jegybank az igazságügyi miniszter ügyvédi irodáját bízza meg képviselettel, és a legfőbb ügyész felesége, lánya kiemelt fizetéssel dolgozik az MNB-nél. Matolcsynak részt kellene vennie a vitában!

Bárándy Gergely normál felszólalása során, párttársaihoz hasonlóan külön kiemelte, hogy Matolcsy György nem vett részt a vitában. A képviselő azt is kijelentette, hogy az MNB alapítványai tiltott módon finanszírozták a magyar államadósságot.

Egy felelős vezető nem fent, hanem lent kezdi a fizetésemelést, az ápolóknál, a rendőröknél, a tűzoltóknál és nem a jegybank elnökénél - ismertette véleményét. Hozzátette, a Fidesz Matolcsy György elődjének a fizetését még kétmillió forintban maximálta, amikor viszont váltás történt az MNB élén, akkor az elnöki fizetést felemelték ötmillióra.

Heringes Anita azt mondta, hogy Matolcsy György szűkebb családját 2016-ban "rendesen sikerült kistafírungozni". Az MNB-t az elnök maga tette nevetség tárgyává - jelentette ki a képviselő. Az nem mehet tovább, hogy Matolcsy György nem vesz részt a vitában - hangsúlyozta.

Legény Zsolt azt mondta, hogy a botrányok nem kerülték el a Magyar Nemzeti Bankot. Matolcsy György beszámolójában arról elfelejtett beszélni, hogy hogyan alakult ki az ő ötmillió forintos fizetése - tette hozzá.

A jegybank szakmaisága sérül, miközben nem hogy nem tölti be a törvényekben foglalt szerepét, hanem "pénzt játszik át haveroknak" és "családi vállalkozásokat" működtet - fogalmazott a Matolcsy György lemondását kérő képviselő.

Bangóné Borbély Ildikó kikérte magának, hogy Matolcsy György őt is a rokonának tartja. Matolcsy György - nőügyek és botrányok - jellemezte az ellenzéki politikus a jegybankelnök tevékenységét.

Elmondta, Vajda Zita, Matolcsy György felesége 2017-ben jelentős, kedvezményes hitelt kapott az MNB-től. Ha Vajda Zitának járt ez a hitel, akkor jár annak a 900 ezer devizahitelesnek is, aki a kilakoltatástól tart - tette hozzá.

Teleki László frakciótársával ellentétben örült annak, hogy Matolcsy György rokonának tartja, "mert legalább így egy roma testvérrel több van ebben az országban, aki tehetős".

A szocialista képviselő azt hasonlította össze, hogy a jegybanki vezetők éves szinten 60 millió forintot keresnek, addig egy pedagógus átlagosan 1,68 millió forintot, egy kórházi dolgozó 1,44 millió forintot, egy közfoglalkoztatott 840 ezer forintot keres évente.

Horváth Imre a jegybanki dolgozók év eleji jamaikai útjait tette szóvá. Szerinte úgy utaztak áprilisban a dolgozók a karib-tengeri országba két hétre, hogy nem volt ott semmilyen gazdasági konferencia, azaz nem volt indokolt utazásuk. Az utazás költsége 2 millió forint volt - közölte.

Az MSZP-s politikus kifogásolta a havi 120 ezer forintos sporttámogatást is, mondván semmi sem indokolja, hogy a bankszektor átlagát meghaladó fizetésemelések mellett a hobbiversenyeket is közpénzből finanszírozzák.

Gúr Nándor is a jegybanki vezetők fizetésének mértékét kifogásolta. Összehasonlította, hogy míg Matolcsy György 5 millió forintot keres, a legalacsonyabb jövedelmi sávba tartozó közfoglalkoztatott ma 54 ezer forintot kap kézhez. 2010-ben ez az összeg még nettó 60 ezer forint volt - jegyezte meg.

Hozzátette: az adózók fele az egy főre eső létminimum összegét sem keresi meg, a nyugdíjminimum pedig csak 28 500 forint.

Gúr Nándor "óriási pofátlanságnak" nevezte a magas jegybanki fizetéseket, amelyek a döntéshozók esetében öt év alatt a hétszeresükre ugrottak.