mszp.hu | Belföld, Külföld | nyílt levél off-shore
2016. április 17. 10:22

Matolcsy és családja nyilatkozzon arról, hogy van-e offshore érdekeltsége!

Matolcsy és családja nyilatkozzon arról, hogy van-e offshore érdekeltsége!
Orbán Viktor korábban még azt mondta, hogy a független Magyar Nemzeti Bank nem lehet „offshore-lovagok szálláshelye”, ezért – különösképpen az egyre dagadó Panama-botrány kapcsán - itt az ideje, hogy Matolcsy György jegybankelnök sürgősséggel nyilatkozzon arról: személyesen vagy családtagjain keresztül érintett-e az offshore-botrányban, van-e neki vagy bármely rokonának bármilyen korábbi és/vagy jelenlegi offshore-érdekeltsége.
A legszélesebb körű átláthatóság és a (lehetséges következmények ismeretében történő) offshore-nyilatkozat minimális elvárás azzal a személlyel szemben, aki nemrég törvénybe akarta foglaltatni a magyar adófizetői pénzek sorsának eltitkolását. A jegybankelnök szégyenteljes módon nem pusztán a sokmilliárd forintnyi közpénzzel kitömött MNB-alapítványok működését igyekszik sötétben tartani, de – ahogyan az legutóbbi, EP-képviselői megkeresésemre küldött leveléből is kiderül – a jegybank külföldi kirendeltségeinek költségeit is, helytelenül üzleti titokként próbálja meg kezeli. Már az Európai Központi Bank (EKB) is aggodalmakat fogalmazott meg legutóbbi jelentésében az MNB működésével kapcsolatban, többek között azért, mert a jegybank vélhetően tiltott módon állami feladatokat vállal át és szabálytalanul különböző pénzügyi előnyöket nyújt az államnak. Az EKB jelenleg is szorosan figyeli a méltóságában érezhetően megtépázott magyar jegybank működését, nem lennék meglepve, ha hamarosan odáig is eljutnának, hogy a kormányzótanács kötelezettségszegési eljárást indít az MNB-vel szemben az európai bíróság előtt.
 
Arra pedig talán felesleges is emlékeztetni, hogy Matolcsy György a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor „jobbkeze”, akiről a kormányfő néhány éve egészen pontosan azt mondta: „nem tud senki sem mondani olyan összeget”, amelyért hajlandó lenne lemondani róla; hiszen „sosem válunk meg egymástól”. Így tehát az az állítás, hogy az MNB döntései, mozgásai, illetve a közpénzekhez való egyedi viszonyulása Orbán Viktor szándékától független lenne, bizonyosan téves. Matolcsy egyértelmű és világos offshore-nyilatkozatának indokoltságát ez pedig csak tovább erősíti.
 
771 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Nyolcvanhetedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő