Matolcsy fizetését emeli, a dolgozó diákokét csökkenti az Orbán-kormány

Orbán Viktor folytatja a tisztességes munkavállalókkal szembeni harcát, tegnap éppen a tanulás mellett dolgozó diákok kerültek sorra. Az iskolaszövetkezeti munka újraszabályozásával a Fidesz januártól milliárdos nagyságrendű összeget húz ki az egyébként is nehéz helyzetű diákok zsebéből, miközben a több mint 260 milliárd forintos lopássorozaton ért Matolcsy György fizetését a két és félszeresére emeli.

A Fidesz-KDNP-s többség megszavazta azt a törvényt, amely a diákmunkát kiveszi az Munka törvénykönyvének hatálya alól, és 130 ezer diák foglalkoztatását a Polgári törvénykönyvben és a szövetkezeti törvényben szabályozza újra. Ez azt jelenti, hogy januártól a munkaadók fizethetnek kevesebbet is a diákoknak, mint az ugyanabban a munkakörben dolgozó, már nem tanuló társaiknak.

Ezért a dolgozó diákoknak jövőre kevesebb lesz a munka után járó fizetésük és a szabadságuk, radikálisan csökken az igénybe vehető pihenőidejük, ráadásul elvesztik a jogosultságot a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokra is.

Ez a törvény sérti az egyenlő munkáért egyenlő bér alkotmányos elvét. Mostantól a fideszes tagokkal felduzzasztott Alkotmánybíróság felelőssége, hogy a Fidesz által elfogadott, nyilvánvalóan alkotmányellenes törvényt engedi-e életbe lépni, vagy kivételesen tesz is valamit.

Kunhalmi Ágnes
a Kulturális bizottság alelnöke

Heringes Anita
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó párttagok