„Matolcsy György, ezzel játsszál, ne a pénzünkkel!”

„Matolcsy György, ezzel játsszál, ne a pénzünkkel!”
Matolcsy Györgynek el kell számolnia az elherdált közvagyonnal! Villámcsődület a jegybank előtt.

Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott, "Orbán Viktor jobbkeze lebukott", Matolcsy Györgyről ugyanis kiderült, hogy "enyves a keze". Emlékeztetett, egy éve elsőként fordult a jegybank alapítványaihoz annak kiderítésére, mire fordítják a nekik juttatott, összesen több mint 260 milliárd forint közpénzt. A Fidesz ezt követően törvénnyel akarta eltitkolni a költekezést, az Alkotmánybíróság viszont ezt nem engedte, így kerülhetett nyilvánosságra az alapítványok gazdálkodása - fejtette ki Tóth Bertalan.

Egyben követelte, hogy a szervezetek hozzák nyilvánosságra azt is, kik azok a magánszemélyek, akik sok százmillió forinthoz juthattak. Kiemelte, az adatok nyilvánosságra kerülése után megdöbbent, hogy az alapítványok "hogyan nyúlták le a pénzünket", miként finanszíroztak "rokonokat, haverokat, barátokat: Szemereyt, a Tiborcz-családot, Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt".

Tóth Bertalan szerint Matolcsy Györgynek nincs más választása, mint a lemondás, mivel kuratóriumi elnökként is "asszisztált ehhez a disznósághoz". A politikus közölte, amint teheti a következő napokban személyesen is átadja a jegybankelnöknek "búcsúajándékát", egy Monopoly-társasjátékot. "Matolcsy György, ezzel játsszál, ne a pénzünkkel!" - mondta, felmutatva a társasjátékot.

Burány Sándor, a költségvetési bizottság elnöke beszédében aláhúzta, a kormány állításával szemben nem a jegybankot támadó ellenzék vagy az újságírók a felelősek a gyenge forintért, hanem Matolcsy György.

A politikus azt mondta, az MNB akkor lenne fair, ha visszaadná a költségvetésnek azt a pénzt, amelyet a forint gyengülésével keresett. Ezzel szemben a "történelem szégyenlapjaira" kívánkozik, hogy Matolcsy György "luxuscélokra" fordította a hazai fizetőeszköz gyengülésével szerzett pénzeket - fogalmazott Burány Sándor.

Matolcsy György titokban tart rendezvényeket, kerüli az újságírókat, és luxuskörülmények között egyfajta aranyketrecben éli az életét, pedig nem aranyketrecben kell élnie, hanem rácsok mögött – tette hozzá.

A rendezvényen felszólalt Kálmán-Pikó István, a Queastor-károsultak egyik képviselője is, aki szintén lemondásra szólította fel a jegybankelnököt, és vele együtt az egész kormányt is. Hangsúlyozta, az MNB-nek drága ingatlanok és festmények helyett a bajba jutott hiteleseket és befektetőket kellett volna támogatnia nyereségéből.

Bihal Dávid, az MSZP budapesti elnökségének tagja utolsó felszólalóként azt mondta, a fideszesek nem értik, hogy mi bajunk van azzal, amikor négyzetméterenként 260 ezer forintért vásárolnak maguknak szőnyeget, vagy azzal, hogy milliókat költenek el értelmetlen tanulmányokra, és még ők sértődnek meg, amikor Tóth Bertalan utána néz, mire herdálják a közpénzt Matolcsy alapítványai.

Úgy fogalmazott, hogy bár Kövér László kitilthatta a sajtó munkatársait a Parlamentből, amikor rákérdeztek, hogy „hol a lé”, de nem tilthatja ki a sajtót a kórházakból és a vidék Magyarországáról.

Bihal Dávid emlékeztetett a lopásgátló népszavazási kezdeményezésre, és arra kérte a jelenlévőket is, hogy írják alá, mert így állítható meg a magyar föld fosztogatása, és így vehető el az ötmilliós fizetős a szélhámos bandáktól.