Belföld, Gazdaság | jegybankelnök MNB Matolcsy György
2013. március 03. 10:10

Matolcsy maga az országkockázat

"A teljesítmény és a tények egyetlen ember felé mutatnak" - így indokolta a miniszterelnök Matolcsy György kinevezését a Magyar Nemzeti Bank élére. Rajta kívül mindenki úgy látja, hogy a Matolcsy György tevékenységét jellemző tények legfeljebb a kijárat felé mutatnak. "Ez a legkevésbé kockázatos döntés" - tette még hozzá Orbán, ami fideszül azt jelenti: a legkevésbé kockázatos Orbán saját hatalma szempontjából.

Nyilvánvalóan senkit sem lephetett meg Matolcsy György kinevezése. Jó ideje tudtuk, hogy Orbán Viktor saját "jobbkezébe" helyezi majd az MNB kulcsait, eszközeit, forrásait. Mégis érdemes megállni egy pillanatra. A jegybank elfoglalásával utolsó előtti állomásához ért az alkotmányos intézmények letarolása. Most már csak egyetlen alkotmánybírói poszt van hátra, hogy Orbán mindenhova, ahova csak lehet, saját párttársait, bábjait, kegyenceit ültesse.
 
A miniszterelnök nem is csinál titkot abból, hogy számára független intézmények nem léteznek. A jegybank függetlenségét névleg ugyan nem tudta lerombolni, mert annak törvényi és európai uniós biztosítékai vannak, ezért aztán nem kívülről, hanem belülről foglalja el. Matolcsy ebben méltó társa lesz, hiszen közölte: együttműködő Nemzeti Bankot akar, mi több, kívánatosnak tartja, hogy a kormány képviselői a jövőben részt vehessenek a monetáris tanács ülésein. Volt már együttműködő köztársasági elnök, Schmitt Pál, most lesz együttműködő jegybankelnök, Matolcsy György. Az első verzió se vált be.
 
Még inkább aggasztóvá teszi a helyzetet két tényező. Az egyik, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként művelt az országgal. A másik, hogy Matolcsy úgy véli, amit miniszterként tett, az rendben van, sőt, már-már zseniális. Ebből okkal következtethetünk arra, hogy két és fél évnyi kudarcsorozathoz vezető politikáját erőlteti majd rá a jelenleg még létező kitűnő jegybanki szakembergárdára - már ha ki nem rúgja őket. Közben pedig Matolcsy öröksége fogja nyomasztani utódját a nemzetgazdasági tárca élén.
 
Matolcsy 33 hónapos miniszterségének szerinte példátlan sikereit ecsetelte parlamenti meghallgatásán. Sokadszorra bizonyítva ezzel, hogy nem csupán a szerénység hiányzik belőle, hanem a realitásérzék is. Pedig sokan emlékszünk, hogy az államháztartás hiányát a magán-nyugdíjvagyon elrablásával szorította le a kormány. Az ország gazdasági teljesítménye a 2006-os, a fogyasztás a 2003-as szinten áll. Az államadósság ismét növekedésnek indult az elmúlt fél évben. A megélhetést jelentő valódi munkahelyek száma csökken. Matolcsy György éveken keresztül vezette az általa alapított Növekedéskutató Intézetet, ám úgy tűnik, bárhogy kutatta a növekedést, nem találta meg. Ellenkezőleg, gazdasági miniszterként recesszióba navigálta az országot.
 
Közben Orbán Viktor és Lázár János tovább szövik a "tündérmese" fonalát. A kormányfő 10 százalék alatti személyi jövedelemadóról álmodozik - emlékezzünk, ugyanő volt az, aki megszüntette az adójóváírást, amivel jelentős adóemelést akasztott az átlagos és átlag alatti jövedelemmel rendelkezők nyakába. A miniszterelnökségi államtitkár az egyházi devizahitelek átvállalását helyezte kilátásba, miközben a lakosság jelentős része számára a kormány devizahitel-kezelési módszerei elérhetetlenek maradtak mindmáig. A hitegetés és ámítás volt és lesz a Fidesz gazdasági, fiskális és immár monetáris politikájának alapköve.
 
Minden sikernek örülni fogok, amit bármely jövendő jegybankelnök, jelen esetben Matolcsy György arat majd. Mindannyiunk érdeke, hogy a Magyar Nemzeti Bank jól végezze a munkáját az ország, az emberek érdekében. Meg kell azonban mondani, hogy Matolcsy György maga az országkockázat. Jegybankelnöksége kiélesített, ketyegő időzített bomba a magyar gazdaság épülete alatt. Orbán Viktor helyezte oda, övé ezért minden felelősség.