mszp.hu | Belföld | Matolcsy meghallgatás MNB
2016. december 12. 15:09

Matolcsy ódákat zeng, bár a számok ellene szólnak

Azt várjuk a Magyar Nemzeti bank elnökétől, hogy legyen független és szakmailag elismert, közmegbecsüléstől övezett és nem utolsósorban feddhetetlen ember. Matolcsy György ezek közül egyetlen kritériumnak sem felel meg - mondta Szakács László, az Országgyűlés gazdasági bizottságának tagja.

A politikus kifejtette, hogy a jegybank elnöke nem független, hiszen maga is az urizáló elit része, fideszes pártpolitikus; sem közmegbecsülés sem szakmai elismerés nem övezi, és a feddhetetlenség tekintetében sem áll jól, hiszen egyetlen hozzá kötődő botrányt sem sikerült cáfolnia vagy megmagyaráznia.

Matolcsy György meghallgatására azért került sor, hogy személyét, illetve a Magyar Nemzeti Bankot övező botrányokra fényt derítsenek. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a vita lényege a jegybank 2015-ös üzleti beszámolója lett volna.
Mi kérdeztünk Matolcsy Györgytől valamit, ő válaszolt valamit, a kettő között pedig nem nagyon volt összefüggés – foglalta össze a meghallgatást Szakács.  A politikus példát is mondott: amikor Matolcsyt arról faggatta, miért nem cáfolja, hogy Patai Mihály lakásában lakik, azt felelte, hogy ami nem igaz, azt nem kell cáfolni – pedig kéne, csak azt nem lehet cáfolni, ami igaz – majd hozzátette, hogy nem vásároltak Stradivari hegedűt.

Ilyen minőségben folyt a vita – számolt be Szakács László, aki beszámolt arról, hogy a gazdasági növekedés tekintetében meghallgatták a Matolcsy által zengett ódákat, nem zavartatva attól, hogy jelezték neki, hogy a környező országokhoz képest hazánk talán a növekedés felét képes felmutatni. A jegybankelnök szerint a statisztikák rosszak, nem a növekedés.

A felügyeleti tevékenyég kapcsán a szocialista politikus elmondta, hogy Matolcsy szerint a jegybank leplezte le 2015 elején a hatalmas pénzügyi csődöket – DRB, Buda-Cash, Quaestor –, ám Szakács kijelentette: ezek összedőltek, rádőltek a Magyar Nemzeti Bankra, mert a jegybank nem látta el ellenőrző szerepét.

Matolcsy feladata nem az, hogy bármit leleplezzen, az a rendőrségé, a bíróságé pedig az, hogy ítéletet hozzon; a Magyar Nemzeti Bank feladata az lett volna, hogy megelőzze a bajt – mutatott rá frakcióvezető-helyettes, megjegyezve, hogy a jegybank és elnöke adósa maradt a fenti ügyek károsultjainak, amiért bíróság előtt kell felelősséget vállalnia.