mszp.hu | Belföld, Gazdaság | A Mátrai Erőmű-mutyi
2021. július 09. 12:29

Mátrai Erőmű: pénzt kér az állam, hogy tovább titkolja az adatokat

Mátrai Erőmű: pénzt kér az állam, hogy tovább titkolja az adatokat
A Mátrai Erőmű adásvételéről szóló adatigénylési eljárásban úgy látszik: nemcsak titkosította a tulajdonosi döntéseit a magyar állam, de még pénzt is kér az adatok további titkolásáért – mondta el Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Klubrádióban pénteken.

„A magyar állam pénzt kért tőlem azért, hogy megfizesse azt a szakembert, aki kihúzza azokat az adatokat ezekből az dokumentumokból, amelyeket nem akarnak az orromra kötni” – mondta.

Először 200 ezer forintot kértek tőle, hogy kisatírozzák éppen az általa kért adatokat, majd amikor megtagadta a fizetést és pert indított, az állam ellenkérelmében, „láss csodát”, már majd’ félmillióra emelte a taksát – mondta el.

Tóth két adatigénylési eljárást indított: egyrészt az erőmű állami eladásának és visszavásárlásának teljes dokumentációját kikérte az erőműre vonatkozó értékbecsléssel együtt, másrészt az állam tulajdonosi döntéseit szerette volna megismerni.

Ez utóbbi esetében az állam kiadott egy listát, amelyben tételesen felsorolja a tulajdonosi döntéseket, de „ebből az látszik, mintha a Mátrai Erőművel kapcsolatos tulajdonosi döntéseket minősítette volna, azaz titkosította volna”.

„Nagyon érdekes, hogy amikor elindul az én adatigénylésem, akkor hirtelen titkosítják ennek a döntéseit. Ebből számomra teljesen egyértelmű, hogy ez az egész ügylet bűzlik” – mondta Tóth.

A veszteséges erőmű állami visszavásárlása Mészáros Lőrinctől nem arról szólt, hogy megmentsék az ott dolgozó több ezer ember munkahelyét, hanem hogy Mészáros Lőrinc megszabaduljon az erőműtől, és még jól is tudjon járni – mondta.

„Több tízmilliárd forintnyi, a mi számításaink szerint akár 50-70 milliárd forintnyi közpénzt költöttek arra, hogy Mészáros Lőrinc ebből az üzletből nagyon busás nyereséggel szálljon ki. És ezt mind mi, a magyar adófizetők fizettük ki” – mutatott rá.

Fontosnak nevezte, hogy a jogi procedúrát végigcsinálják, és kiderüljön, a bíróság is úgy gondolja: „nonszensz ez az egész történet”, hogy pénzt kérnek az adatok titkolásáért. Mint mondta, az eljárásnak fontos precedensértéke lehet.

„Azért indítottam a pert, hogy ilyen (...) ne legyen!” – jelentette ki.

A per beletelhet viszont egy kis időbe, ezért közben több más olyan eljárást indítanak, melyeknek „a végső célja az, hogy derüljön ki az igazság, és azt a közpénzt, amit Mészáros Lőrinc zsebre tett ebből az ügyletből, azt visszaszerezzük” – mondta.

Hangot adott meggyőződésének: az ügyletben értékaránytalanság van; egy nagyon veszteséges cégért fizetett busásan a magyar állam Mészáros Lőrincnek, ezen kívül felmerül a tiltott állami támogatás lehetősége is, ami az Európai Unióban tiltás alá esik.

Kérdezték a társelnököt a demokrata ellenzéki szövetség előválasztási feltételeiben szereplő erkölcsi bizonyítványról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának igazolásáról, hogy a jelöltaspiráns 1990 előtt nem volt ügynök.

Erről azt mondta: szinte mindegyik pártnak volt olyan kezdeményezése, hogy az állambiztonsági múltat feltárják, „ezek értek össze”, mert a magyar embereknek joguk van tudni, ki kötődött állambiztonsági múlthoz.

Mint mondta, feddhetetlen jelölteket akarnak állítani és ezt a támadási felületet is kiküszöbölni, mert „minden ráfér a Fidesz arcára”.

 „A Fidesz mindenre képes, pontosan tudjuk, hogy minden jelöltnek a múltjában keresni fog támadási lehetőséget. A karaktergyilkosság nem áll messze a Fidesztől, gusztustalan módon akár” – tette hozzá.

Kapcsolódó párttagok