mszp.hu | Gazdaság | Nyugdíj
2023. június 12. 13:28

Meddig kell várni a nyugdíjasoknak arra, hogy ne eméssze fel a nyugdíjukat az infláció?

Meddig kell várni a nyugdíjasoknak arra, hogy ne eméssze fel a nyugdíjukat az infláció?
A nyugdíjasok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen a korábbi nyugdíjemelést az Európa-rekorder infláció felemésztette. A kormány pedig spórol a nyugdíjasokon, nem tudni terveznek-e évközi korrekciót, Gurmai Zita ezért interpellációjában többek között azt is kérdezte Varga Mihály pénzügyminisztertől, hogy meddig kell a nyugdíjasoknak hitelezni a kormánynak.

Az elmúlt hónapok hírei is alátámasztják azt, amit idős honfitársaink nap mint nap a saját bőrükön éreznek. A nyugdíjból már alig lehet kijönni a hónap végéig, a kormány nyugdíjemelését pedig rég felemésztette az Európa-rekorder infláció. A fideszes kormányzat igyekezte magát kegyesnek beállítani, amikor 15 százalékos emelést jelentett be, de ez a KSH adatait tekintve is egyértelműen kevés.

Januárban már 27,4 százalék volt a nyugdíjas infláció, ami a legfrissebb adatok szerint továbbra is 25 százalék felett jár most már több, mint fél éve. A hazai áremelkedések EU-szinten is kirívónak számítanak, hiszen a környező országokhoz képest is 7-10 százalékkal magasabb a magyar infláció.

Gurmai Zita felszólalásában elmondta, Orbán Viktor a nyugdíjasoknak februárban küldött levelében azt írta, hogy a kormány egyik nagy célja a nyugdíjasok méltó életének biztosítása. Ehhez képest a kormány csak 15 százalékkal emelte a nyugdíjakat januárban, pedig már akkor lehetett tudni, hogy drágulás akár a 20 százalékot is elérheti. Az élelmiszerek ára pedig még ennél is jobban, 40-45 százalékkal nőtt.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a kormány évek óta szándékosan alultervezi az inflációt, így pedig év elején – szándékosan – kevesebb nyugdíjemelést is adnak. „Ezt követően csaknem egy évig ingyen használják a nyugdíjasoktól visszatartott pénzt. Vagyis az idősek hiteleznek a Fidesz- kormánynak! Hát ehhez azért még a Fideszben is vastag bőr kell!” – fogalmazott Gurmai Zita.

A tavalyi évben mindössze 14 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok úgy, hogy az infláció 15,2 százalékos volt, ez pedig azt jelenti, hogy a kormány közel 60 milliárd forintot „spórolt” a nyugdíjasokon. A kormányzat terve pedig az idei évre is ugyanez. Hiába kérték a nyugdíjas szervezetek már áprilisban az évközi emelést, azt kapták válaszul, hogy a KSH adatai ezt nem támasztják alá.

Az MSZP is megkérdezte a kormánytól, hogy lehet-e számítani évközi nyugdíjkorrekcióra, mire az a válasz érkezett Tállai Andrástól, hogy „a kormány a tényleges, illetve a várható makrogazdasági folyamatok és adatok ismeretében a szükséges lépéseket időben meghozza”.

Gurmai Zita feltette a kérdést, hogy hogy nem látja a kormány, hogy az egész EU-ban hazánkban a legmagasabb az infláció és a nyugdíjak mértéke is folyamatosan csökken. Hozzátette, elképzelhető, hogy a kormányzat nem akarja látni, hiszen így ingyen használhatják a nyugdíjasoktól visszatartott pénzt.

Az MSZP szerint a kormánynak minél hamarabb, akár már jövő hónaptól meg kell emelnie a nyugdíjakat 5 százalékkal, hiszen a januári nyugdíjemelést, de még a 13. havi ellátást is már rég felzabálta az infláció.

Gurmai Zita a következő kérdéseket tette fel Varga Mihály pénzügyminiszternek:

  • Miért veszik el a nyugdíjasoktól a pénzüket?
  • Miért használják ingyen az idősek pénzét, miért a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak?
  • Meddig kell várni a nyugdíjasoknak arra, hogy ne eméssze fel a nyugdíjukat az infláció?

Kapcsolódó párttagok