Meddig lehet még fontosabb a "Nemzeti könyvtár" a nemzet napszámosainál?

A második Orbán-kormány politikájának újabb és újabb csontvázai kerülnek elő a szekrényekből a 2013-as költségvetés kapcsán.

A reálbérek régen nem látott zuhanása, az újabb és újabb, elképesztő arroganciával tálalt adó-koncepciók vagy a gazdasági megszorítások minden elképzelhetőnél magasabb mértéke után most a pedagógus bérpótlékok, a beígért fizetésemelés megvonása van terítéken.

Természetesen nem nyíltan, csupán talányos kommunikációba csomagolva. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár például a napokban azt állította, hogy "már jövőre, avagy 2013-tól, de ebben a kormányzati ciklusban mindenképpen megemelkedik"a pedagógusok fizetése, sőt, egy várhatóan 200 ezer forintos összeget is kilátásba helyezett számukra. Csakhogy a jelenlegi életpályamodell szerint egy kezdő óvónő maximum 140, egy kezdő pedagógus maximum 160 ezer forintot kereshetne, így aztán nehéz hinni, főleg a jelen helyzet ismeretében, ilyen rendkívüli növekedésben.

De mit számít, mi szerepel papíron, ha a valóságban a pedagógusok bére nem, hogy 200 ezer forintra növekedne, de még 20 ezer forinttal sem fog - miközben 2013 elejétől óriási áremelések, ugyanakkor viszont elképesztő megszorítások várhatók, amelyek a már így sem magas pedagógusfizetéseket biztosan nagyban érinteni fogják.

És mit számítanak az ilyen hiteltelen ígérgetések például akkor, hogy ha az amúgy is Fidesz-közeli Századég alapítvány, a napokban immár fekete-fehéren bebizonyosodott, gyors kalkulációk alapján is legalább 470 ezer állami forintért ír tanulmányokat, vagy, ha az 1800 lakosú Felcsúton, száz milliádos nagyságrendű összegekből négycsillagos színvonalú stadiont akarnak építeni.

Vagy legújabban például Kerényi Imre kulturális államtitkár ügye híresült el az ún "Nemzeti könyvtárral" kapcsolatban. A kormány ugyanis ahelyett, hogy végre ígéreteinek megfelelően könnyítene a nemzet napszámosainak ügyén, egy "nemzetinek" titulált könyvsorozattal borzolja a kedélyeket, mely, amellett, hogy szélsőséges és antiszemita írókat is szerepeltet, 300 milliójába kerül a magyar adófizetőknek.

És ez csak egy példa a sok közül. Csupán a jéghegy csúcsa.

Ahogy a bérpótlékok elmaradása is, hiszen a kormány ezenközben centralizálja a közoktatást és a szakmai szempontok kiiktatásával igyekszik csökkenteni lehető legnagyobb mértékben az iskolák önállóságát, természetesen, ahogy ez általában jellemzi a jelenlegi adminisztrációt, a szakmai szempontokat hangsúlyozó illetékes érdekvédelmi szervezetek, így jelen esetben elsősorban a Pedagógusok Szakszervezete tiltakozásának teljes figyelmen kívül hagyásával.

A Hoffmann-i gépezet és a "Nemzeti könyvtár" köteteit ontó nyomdák dübörgése elnyomja a tiltakozók hangját.

A kérdés már csak az: meddig lehet még fontosabb a "Nemzeti könyvtár" a nemzet napszámosainál?

Horváth Tamás,
MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetsége alelnöke,
MSZP Kiskunfélegyházai Szervezete alelnöke