MTI/mszp.hu
2011. május 09. 12:12

Meddig tart még a Fidesz-Jobbik együttműködés Szegeden?

Ujhelyi István szerint Szegeden a Fidesz és a Jobbik "napi szintű, üzletszerű politikai mutyit folytat a város kárára", holott Lázár János, a Fidesz újrajelölt frakcióvezetője a napokban egy interjúban kijelentette: pártja semmiféle együttműködést nem tud felvállalni a Jobbikkal.

Az Országgyűlés MSZP-s alelnöke hétfői, a csongrádi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: teljes mértékben egyetért Lázár Jánossal abban, hogy "a Jobbik ma már nyíltan nemzetiszocialista irányt vett”.

A Fidesz frakcióvezetője a Népszabadságnak adott, május 5-én megjelent interjújában azt mondta, pártja a neonáci társadalmi jelenségek nyílt támogatását jelentő, az ország rendjét megkérdőjelező jobbikos politikával semmiféle azonosulást nem tud felvállalni.

Ujhelyi István azt mondta: az elmúlt fél évben a szegedi közgyűlés Fidesz-KDNP és az egy jobbikos képviselő alkotta többsége szinte minden előterjesztésnél "szembe ment” a városvezetés akaratával. Folytatásként a Fidesz-Jobbik koalíció "lenyúlta" az eddig jól működő önkormányzati cégeket, és egymást támogatva elérték olyan vezetők távozását is, akik politikai ciklusoktól függetlenül irányították a vállalkozásokat. Ennek következményeként négy cég élére a szegedi gazdasági életben ismeretlen jobbikos delegált került – tette hozzá.

A szocialista politikus azt kérdezte a Fidesz országos és helyi vezetőjétől, "meddig tarthat még a jobbikos-fideszes ámokfutás Szegeden”.

Ujhelyi István úgy véli, ha a Fidesznek sikerülne "kikeverednie” a jobbikos "politikai mutyiból", lehetőség lenne az értelmes párbeszédre, és egy nyugodt építkező politikai közélet alakulhatna ki Szegeden.