Népszava
2011. augusztus 27. 10:12

Meddig tud kitartani Matolcsy György?

Már a Simicska Lajos befolyása alatt álló, jobboldali Magyar Nemzet is beállt a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevével fémjelzett gazdaságpolitika bírálói közé. Értesülésünk szerint emögött a Fideszen belüli egyre hevesebb belharc jeleit lehet felfedezni. A kormánypártot korábban lelkesen támogató Mellár Tamás Orbánék egykori KSH elnöke is elismeri: megbukott az Orbán-kormány gazdaságpolitikája. Kérdés, hogy vajon ezek az intelmek eljutnak-e a kormányfő füléig?

Mikor veszi észre Orbán, hogy megindult az errózió a kormánypárton belül. Matolcsy Györgyöt nem először támadta a Magyar Nemzet, de mindeddig Orbán Viktor nyilvánosan megvédte a "jobb kezét."

Több jobboldalhoz köthető gazdasági szakértő után már a kormánypártinak tekintett Magyar Nemzet hasábjain erősen bírálja a kormányzat eddigi gazdaságpolitikáját - mondta lapunknak Katona Tamás. A volt pénzügyi államtitkár szerint feltünő, hogy Mellár Tamás, jobboldalinak tartott közgazdász szerint is úgy véli: a kormányzatnak gazdaságpolitikai fordulatot kell végrehajtania. Abban az estben pedig, ha ez nem történik meg, az ország vezetése ismét elköveti az elmúlt négy évtized hibáit - vélekedett Mellár Tamás, akkor egyre szűkül majd a kabinet mozgástere. Így mindinkább előtérbe kerülhetnek majd a megszorítások. A közgazdász amellett, hogy írásában egyértelműen leszögezte: a kormányzat gazdaságpolitikája elbukott, azt is előre vetítette, hogy jövőre sem valósulnak meg a kormány gazdasági növekedési céljai. Ennek kapcsán Katona Tamás úgy véli: a jobboldali közgazdászok egymás után megjelenő, kormányt bíráló nyilatkozatai jelzik, hogy megindult a Fideszen belüli erózió.

Mind többen hajlandóak a szakmai tisztességükre hallgatva kimondani, hogy Matolcsy György, illetve a kormány hibás döntéseket hozott, s ez a jövőre nézve is súlyos következményekkel jár majd. Emellett egyre erőteljesebben hangoztatják már a kormánypárti szakmai és politikai körökben is, hogy a gazdasági miniszter nem csak a gazdasági növekedést gátló lépéseket tett, hanem alapvetően rossz célokat is határozott meg. A szocialista szakpolitikus emlékeztetett arra, hogy az egy kulcsos személyi jövedelem adó bevezetése, a döntések előtti szakmai egyeztetések teljes körű mellőzése, a dolgozók jogfosztása, a magánnyugdíj-pénztárakban felhalmozott ezer milliárdok elkobzása, majd elherdálása, a közmunka program leállítása és még számtalan más kormányzati intézkedés mind-mind visszavetette gazdaságot és jelentősen rontotta az emberek életkörülményeit. Ezeket a döntéseket az Orbán-kormány hozta, így a Fidesz ma már nem mutogathat az elődeire, és nem okolhatja mindenért a külső gazdasági körülményeket - hangsúlyozta a Katona Tamás.

A volt államtitkár hozzátette: az Orbán-kormány megkezdte az önkormányzatiság szisztematikus szétverését, s ez óriási feszültségeket keltett a kormánypárton belül is. Az már külső szemlélők számára is egyre inkább látszik, hogy a Fideszen belül hatalmas érdekcsoportok feszülnek egymásnak. Ez pedig szemmel láthatóan rányomja a bélyegét a jövő évi költségvetésre is. A készülő tervezet ugyanis a belső érdekharcok miatt lassan készül, és látszik rajta a teljes koncepciótlanság. A szakma számára - a jobboldali körökben is - egyébként az is teljesen világos, - fűzte hozzá szocialista politikus - hogy a Széll Kálmán Terv néven emlegetett megszorító csomag nem éri majd el a céljait, csak az embereket hozza majd a mostaninál is nehezebb helyzetbe.

A kormányzat által az Európai Unió számára készített úgynevezett konvergencia program megvalósulásának pedig nincsenek meg a reális alapjai.

Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője lapunknak nyilatkozva, is úgy látja, hogy a jövő évi nem nevezhető a kilábalás költségvetésének. Ennek ellenére nem várható, hogy a kormányfő meneszti Matolcsy Györgyöt, vagy új gazdaságpolitikai irányvonalat szab, esetleg változtat a kormányzás eddig túlzottan sikeresnek nem mondható stílusán. Az sem biztos, hogy kritikus hangok egyáltalán eljutnak a miniszterelnökhöz, s ha el is jutnak, akkor kérdéses a fogadtatásuk - jegyezte meg a szakértő. Az elemző úgy látja, hogy a kormányzat lehetőségeit behatárolja, hogy nemzetközi szinten is a recesszió jelei mutatkoznak. Így magyar gazdaság növekedése is kétséges. Ez pedig azt jelenti, hogy a költségvetés kiadási oldalát kell majd a tervezettnél is erőteljesebben megnyirbálnia a kormányzatnak. Ami újabb komoly megszorításokat hoz majd magával. Abban az esetben azonban, ha ezekhez a költségcsökkentő intézkedésekhez nem társulnak a már évek óta hiányzó strukturális reformok, akkor kicsi az esély a gazdasági fejlődés beígért fellendülésére - tette hozzá a szakember.

Népszava-információ

 Az eredeti írás az alábbi linken olvasható:
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=464738