Meddig vállalható még Orbán Viktor az Európai Néppárt számára?

Martin Schulz az Európai Parlament elnöke az EP migrációról szóló szerdai vitájában nyilvánossá tette, hogy tájékoztatást vár Orbán Viktortól a halálbüntetés visszaállításáról szóló nyilatkozatairól.

Mi a vitában Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét szembesítettük azzal, hogy Orbán Viktor egymilliárd forintot költ nemzeti konzultációnak hazudott álkérdésekre, amelyek újabb támadást jelentenek az európai értékek ellen. Megkérdeztük tőle: Beszélt Ön ezt megelőzően a saját pártcsaládjában lévő Orbán Viktorral? Manfred Weber a tagállamok polgárainak megkérdezését pozitívan értékelte, de hozzátette: meg fogja kérdezni a Fidesz elnökét az ügyről és "kritikus kérdésekre kritikus válaszokat fog adni".

Ez egyértelműen bizonyítja, hogy Orbán Viktor és a Fidesz radikálisan szembemegy az európai közösség értékeivel, és immár végérvényesen szalonképtelenné vált. Nem véletlen, hogy az EP-ülésén többször felvetődött: az Európai Néppártnak ideje lenne kizárnia Orbán Viktor és pártszövetségét.

A migráció kérdésére Európa ma még keresi a választ, de hosszútávú megoldás csak egységes válaszokkal lehetséges. Orbán Viktor pedig ezzel is erőszakosan szembemegy. Sokatmondó, hogy a Fidesz EP-képviselői nem vettek részt a migrációról szóló vitában.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő