Meddig várnak még az áfacsökkentéssel?

Türelmetlenül várjuk, meddig vár még a Fidesz a lakosság és a szakma által is elvárt áfacsökkentéssel.

Az elmúlt három évben folytatott adópolitikájával a Fidesz óriási kárt okozott nem csak a magyar családoknak, de a munkavállalók tízezreinek munkát adó élelmiszerfeldolgozó-iparnak is. A 27%-osra emelt áfa egyedül a költségvetésnek tett jót, a családok megélhetésének nem.

Az MSZP több mint két éve harcol az alapvető élelmiszerek áfájának 22%-os csökkentéséért. Ezt a küzdelmet magyar családok százezrei támogatják, nem véletlenül: az élelmiszerárak emelkedése az átlagjövedelműek számára már-már elviselhetetlen mértékben nehezíti a megélhetést. De nem csak a családok követelik az azonnali és radikális áfacsökkentést, hanem az élelmiszerfeldolgozók is: az egyes ágazatok szakmai szervezetei egymás után állnak az MSZP -22%-os javaslata mellé.

A Fidesz viszont hallani sem akar róla. Legutóbb a 2014-es adótörvényekhez nyújtottuk be az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését szorgalmazó javaslatunkat, ám a költségvetési bizottság fideszes többsége egy mondvacsinált indokkal ismét elutasította azt.

Még nem késő azonban, hogy meghallják a lakosság és a feldolgozóipari szakma egybecsengő hangját. Az MSZP kész lenne támogatni az alapvető élelmiszerek árának radikális csökkentését célzó javaslatot akkor is, ha annak történetesen az Orbán-kormány lenne a benyújtója.

Gőgös Zoltán,
a mezőgazdasági bizottság alelnöke