mszp.hu | Gazdaság
2023. szeptember 25. 18:49

Még az idén fizetésemelésre van szükség!

Még az idén fizetésemelésre van szükség!
A KSH legfrissebb adatai szerint 2 százalékkal romlottak a reálpozíciók és 11 hónapja reálbércsökkenés van Magyarországon. Az adatokból az is kiderül, hogy nagyon rosszul keresnek a magyarok és nagyon rosszul is élnek.

A KSH szerint 559.100 a bruttó átlagkereset Magyarországon, a nettó pedig már csak 385.600 forint. A folyamatos pénzromlás azt eredményezi, hogy a jövedelmek veszítenek a vásárlóértékükből, februárban volt a mélypont, amikor 20 százalékot veszítettek az értékükből a jövedelmek.

Az oktatásban, az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók között vannak azok, akik a legkevesebbet keresik az országban, pedig ők azok, akik az emberekért dolgoznak.

A bérkülönbségek nagyok az egyes szektorok között, valamint nagyok a területi különbségek is. Ahhoz hozzászokhattunk, hogy a fővárosban magasabbak a keresetek, mint az ország kevésbé fejlett részein, ugyanakkor Szabolcs-, Borsod-, Nógrád- és Baranya megye déli része mellé felzárkózott Somogy megye, valamint Békés megye is, ahol sok tekintetben már a legrosszabb mutatókat mérik az országban.

A magyarok nagyon sokat dolgoznak, nagyon keveset keresnek, nagyon keveset pihennek, nagyon rossz az egészségügyi állapotuk, és bizony nagyon korán meg is halnak. Ezért az MSZP szerint még az idén fizetésemelésre van szükség, legalább 8 százalékkal meg lehetne emelni a béreket, hogy a munkavállalók reálpozíciója ne romoljon tovább.

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok