Népszava
2011. november 02. 09:00

Még drágább lett az életed

Többe kerül az idei szilveszteri buli, hiszen novembertől drasztikusan drágulnak a szeszes italok, a cigaretta, a gázolaj és a szerencsejátékok is. A nyerőgépek eltűnnek a kocsmákból, a Marlboróért 725 forintot kérnek majd, egy kommersz fél literes likőrért 1500 forintot. Mindez annak az eredménye, hogy az idei költségvetésen tátongó lyukakat jövedéki adóemeléssel is próbálja betömködni a kormány.

A gázolaj literenkénti 13 forintos emelése, amelyet még további 3 forintos áfa is terhel, feladja a leckét a fuvarozóknak éppúgy, mint azoknak, akik saját autójukat úgy választották ki, hogy abban reménykedtek: a dízelolaj olcsóbb, mint a benzin. Most fordult a kocka.

Anélkül, hogy a Mol emelte volna az árait, november elseje óta többe kerül a gázolaj, a jövedéki adó miatt a kiskereskedelmi ára literenként 418 forint környékére kúszott fel. A taxisok nem lesznek képesek árat emelni, mert forgalmuk is folyamatosan mérséklődik. A nagyob tehergépkocsik tulajdonosai visszaigényelhetik a növekményt, azonban a 7,5 tonnánál kisebb összsúlyúaknak most fel van adva a lecke: mennyit képesek megbízóikra a fuvarköltségekből áthárítani. A magánautósok feltehetően spórolni fognak.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elszámolta magát, amivel 100 milliárdos lyukat vágott az idei költségvetésen. Ezt pedig egyebek mellett a jövedéki adó emelésével szeretnék betömködni. Ezért drágul az élet az év utolsó két hónapjában is.

A dolog szépséghibája, többek közt, hogy Matolcsy csak utólag jött rá, hogy minisztériuma rossz törvényjavaslatot készített. Az alkoholtermékek esetén kétféle emelést találtak ki. A fogyasztókat arra ösztönözve, hogy minőségibb szeszes italt fogyasszanak, ezek esetében 5 százalékos emelést kezdeményeztek, a silányabbak esetén 50 százalékost.

Elfeledkeztek viszont arról az uniós alapelvről, hogy nem szabad különbséget tenni alkohol és alkohol között. Ezért zárószavazás előtt Rogán Antal (Fidesz) a parlament gazdasági bizottságának elnöke olyan módosítást nyújtott be, miszerint minden szeszesital adója csak 5 százalékkal nőne. Ezt támogatta a kormány is, mivel időközben valószínűleg rájöttek a hibájukra. Rogán viszont az utolsó pillanatban visszavonta javaslatát, így a honatyák Font Sándor indítványát szavazták meg, amely az 5 és az 50 százalék megtartása mellett bizonyos átcsoportosításokat tartalmazott - például a méz ízesítésű szeszes italok átsorolását az 5 százalékba. Mindennek következményeként könnyen előfordulhat, hogy ismét változni fog az ide vonatkozó törvény.

Addig azonban maradnak a jelenlegi mértékek, így - elviekben keddtől - az aromás szeszesitalok jövedéki adója drasztikusan emelkedik, míg a természetes anyagból készülő pálinkáé, a boré, a söré, a pezsgőé öt százalékkal. A szőlőbor és a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményeket, amelyek alkoholt tartalmaznak nem sújtja jövedéki adó. Aki szeszfőzdében bérfőzet, annak 50 literig továbbra is adómentes a párlat, csak úgy, mint az otthon főzött pálinkáé. Szakértők szerint a fogyasztói ár emelkedése általában 3-4-5 százalékkal magasabb, mint az adóé. Ez azt jelenti, hogy a legolcsóbb 1000 forint körüli fél literes rövid ital körülbelül 1500 forintra emelkedik.

A másik "last minute", szeptember végi zárószavazás előtti nagy meglepetést Lázár János Fidesz-frakcióvezető produkálta azzal az indítványával, melynek köszönhetően a pénznyerő automaták tételes adója a korábbi mérték öt-, illetve hatszorosára nő: havi 100 ezer forint helyett 500 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett gépeké 120 ezer helyett 700 ezerre. Matolcsyék eredetileg 125 ezer, illetve 150 ezer forintot javasoltak.

Emellett bevezettek egy új százalékos adót, 20 százalék mértékben, amelyet a gépenkénti 900 ezer forint feletti játékbevétel után kell megfizetni negyedévenként. A változások az egész iparágat padlóra küldik, a kocsmákból sorra pakolják ki a nyerőgépeket. Az online játékadó január elsejétől lép életbe.Szintén fideszes módosító eredménye, hogy az eredetinél jobban drágulnak a dohánytermékek. A cigaretta ára három lépcsőben nő. Tegnaptól, jövő év májusától, majd novemberétől. Szakértők szerint egy év alatt körülbelül 100 forinttal lesz drágább egy doboz cigi. Jelenleg ennek az adótartama több mint 400 forint, ami jövőre 500 forint fölé kúszik. A Marlboro várhatóan 725 forintba kerül majd, míg a Pall Mall és a Multifilter 685 forintba.

Füsi Piroska / Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=487117#null