mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. október 19. 21:57

Még egy hétig lehet pályázni az ingyenes európai vonatbérletekre!

Még egy hétig lehet pályázni az ingyenes európai vonatbérletekre!
Több mint ezer magyar fiatal juthat idén ingyenes InterRail-bérlethez annak az uniós programnak a keretében, amelyet Ujhelyi István szocialista EP-képviselő mentorált a megvalósulásig.

A DiscoverEU-program idei fordulójára még egy hétig lehet jelentkezni például az ADOM Diákmozgalom honlapján keresztül, amely szervezet tiszteletbeli nagykövetként csatlakozott az európai programhoz.

Már korábban is többezer magyar fiatalnak segítettünk abban, hogy ingyenes vonatbérlettel körbeutazhassa Európát, most újabb több mint ezer magyar tizennyolcéves juthat hozzá ehhez az élményhez, ha a hátralévő egy hétben beadják pályázatukat – jelentette be Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a budapesti Nyugati pályaudvar előtt tartott sajtótájékoztatóján. A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel, aki egészen a megvalósításig támogatta a projektet; ebben végül Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor volt uniós biztos is jelentős szerepet játszottak. A program korábbi kísérleti szakaszában több mint 350ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, és közülük több mint 70ezren kaptak ingyenes vonatbérletet. A program sikerét jól mutatja, hogy minden tagállamban túljelentkezés van a rendelkezésre álló jegyekre, és a program az elmúlt években számos elismerést is elnyert: például az Európai Nívó Díjat.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a covid-járvány miatt az elmúlt években kényszerűen elmaradt a pályázat, de közbenjárására most kibővítették az érintettek körét és azok is jelentkezhetnek, akik korábban töltötték be a tizennyolcadik életévüket. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a hátralévő egy hétben azok jelentkezhetnek, akik 2001. július 1. és 2002. december 31. között, vagy 2003. január 1. és 2003. december 31. között születtek, ezen dátumokat is beleértve. Az MSZP EP-képviselője közölte, hogy bár korábban sok csatát kellett megvívnia a program érdekében, a következő hét évben már biztosított a DiscoverEU jövője, ugyanis az ERASMUS+ programon belül évi százmillió euró áll rendelkezésre a folytatáshoz. Ujhelyi a sajtótájékoztatón külön kiemelte, hogy javaslatára szocialista és kormánypárti önkormányzatok is csatlakoztak már a programhoz és saját hatáskörben, saját költségvetésük terhére helyi fiataloknak vásároltak hasonló bérleteket. Az MSZP európai politikusa hozzátette: a kormányt is többször megkereste már annak érdekében, hogy emeljék állami szintre a programot és biztosítsák minden évben az akkor tizennyolc éveseknek ezt a lehetőséget, ami mindössze évi kilencmilliárd forintba kerülne; érdemi választ azonban a kormánytól eddig nem kapott. Ujhelyi a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy saját vállalásaként felajánlott plusz három különbérletet az ADOM Diákmozgalomnak, akiket egyúttal a program tiszteletbeli nagyköveteinek kért fel.

„Az európai identitás mellett a környezetvédelem számunkra egy olyan fontos téma, aminek a gyakorlati megvalósulását például ez a program is garantálja, hiszen környezettudatos módon tudunk utazni, vonaton, az európai tagállamok között” – ezt már Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom szóvivője mondta a közös sajtótájékoztatón. A diákképviselő hozzátette: számos közösségi médiaplatformon népszerűsítik a fiataloknak az ingyenes InterRail-bérlet pályázatát. „Csak az elmúlt napokban huszonhatezer elérésünk volt és még egy hét van a pályázási időből. Már 771-en jelentkeztek egyedül az ADOM elérésének köszönhetően. (…) Már most is nagyon jó úton haladunk afelé, hogy a diákjainkból világpolgárokat csináljunk, akik majd a világról szerzett ismereteiket becsatornázva Magyarországot egy jobb országgá, saját életüket komfortosabbá tudják tenni” – tette hozzá Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom szóvivője.  

Budapest – 2021.10.19.

Kapcsolódó párttagok