2011. december 09. 15:07

Még egy ugróiskolát a tévészékház elé

A Fidesz ezt is elintézte. Az MSZP-frakció a Házszabály adta lehetőségekkel élve múlt héten elérte, hogy a munkavállalókat érintő törvényeket a televízió nyilvánossága előtt tárgyalja a Parlament. A szankció nem váratott sokáig magára. Hétfőtől törvényenként 47 percet kap az MSZP, hogy kifejthesse véleményét. De mi lesz, ha a televíziónézők így is szembesülhetnek azzal a pökhendiséggel, érzéketlenséggel, nyegleséggel, ahogyan a róluk szóló jogszabályokat erőltetett menetben átveri a Tisztelt Házon a Fidesz? Sebaj, akkor megszűntetjük a parlamenti tévéközvetítést és inkább zongoraversenyt adunk felvételről. Még akkor is megszüntetjük, ha egyébként a tv újságokban, parlamenti közvetítést hirdetett meg a közszolgálati csatorna.

A felsőoktatásról, a választási törvényről, a nemzetiségek jogairól tárgyalt szerdán a Parlament, de a közvetítést betiltották. A héten még Magyarország stabilitásáról, a családok védelméről folyt a vita, de a nyilvánosság kizárásával.
 
Ez már a vég kezdete. Nem elég, hogy a Fidesz olyan embert – Papp Dánielt – ültetett az MTVA hír- és hírháttér műsoraiért felelős szerkesztői székébe (később megkapta a közéleti főszerkesztő posztját is), akiről egyértelműen kiderült, hogy meggyalázta a szakmáját, és hazugságot közölt egy befolyásos és közismert nemzetközi politikusról. Nem elég, hogy nemrég a köztévén kitakarták Lomnici Zoltán képét az Emberi Méltóság Tanácsának szombati sajtótájékoztatójáról készült anyagban, most még a műsortervet is átalakítják, hogy még véletlenül se kerüljön olyan téma adásba, ami kellemetlen lehet az Orbán-kormánynak.

Azt eddig is tudtuk, hogy Orbán Viktor nem szereti a kritikát, és ennek megfelelően nem szereti a szakmailag értékelhető kérdéseket feltevő riportert. Ezek után természetes, hogy olyan embereket ültet vezető pozícióba a közszolgálati médiumokban, akik ezt az elvárást teljesítik, és nem szégyellik ország-világ előtt kimondani, hogy a közmédiának lojálisnak kell lennie a kormányhoz. Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója mondta ki ezeket a szavakat tavaly ilyenkor, a legkisebb szégyenérzet nélkül. Az egyetlen érdeme, hogy állta a szavát. A hatalom utolsó kicsi ezüstfillérjéig lojális lesz.

Ezek után egyértelmű, hogy a Médiatörvény az új egypárti uralkodó osztály ízlését, igényét, személyi kultusz iránti vágyát elégíti ki.

Akárhogy is forgatjuk, ma Magyarországon olyan szellem uralja a közmédiumokat, aminek semmi köze a demokráciához, az európaisághoz, de még a magyarsághoz sem. Az MSZP felháborítónak tartja ezt a szellemiséget, és minden eszközzel küzdeni fog azért, hogy ez a gondolatiság megszűnjön Magyarországon. Addig is mi, szocialisták független, pártatlan vizsgálatot követelünk: ki, milyen okból, kinek az utasítására, kikkel egyeztetve tiltotta be a Parlament plenáris üléseinek közvetítését?

Nyakó István,
országgyűlési képviselő,
a Parlament jegyzője