mszp.hu | Gazdaság
2023. szeptember 04. 17:29

Még hatályba sem lépett a 2024-es költségvetési törvényjavaslat, már módosítanak rajta

Még hatályba sem lépett a 2024-es költségvetési törvényjavaslat, már módosítanak rajta
Eddig nagyjából hetente írták át az idei költségvetést, de egészen abszurdum, hogy a jövő évi költségvetést is módosítják, a tavalyinál pedig azt láttuk, hogy heti két alkalommal, nagyjából százszor írták át – reagált Vajda Zoltán, a Költségvetési Bizottság elnöke, az MSZP országgyűlési képviselője, a hétfői ATV Start című műsorában. A politikus szerint ez csak a kezdet, és súlyosabb megszorításokra kell készülniük az embereknek.

Már júliusban elfogadták a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, mégis a nyár utolsó napján módosítottak rajta. Nagyjából 230 millió forintot csoportosítanak át, ezzel veszít a személyi juttatásokból szánt keretből, a fizetések utáni járulékokból, illetve a hozzájárulási adóból a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium, az összeget a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz kerül át, amiből a bérköltségek egy részét fedezik majd. Mint az köztudott Lázár János minisztériumának keretéből több, mint 1 milliárd forintot kap a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nem részletezett dologi kiadásokra. A 2023-as kötlségvetést eddig 30 alkalommal, a 2022-es a HVG összesítése alapján hatvanszor írták át menet közben.

Az MSZP politikusa megjegyezte, hogy ezekről a módosításokról legtöbbször maga is a híradóból, vagy a Magyar Közlönyből értesül, mert a Költségvetési Bizottság nem kap érdemi tájékoztatást a módosításokról.

Minden problémának az alapját az Unióval való megállapodás hiányát tekinti. „Minden másodpercben 50.000 forint a Nemzeti Banknak a kamatkiadása, mert csak magas kamaton tudja finanszírozni az államháztatás. Ebből adódik az, hogy az infláció továbbra is magas marad, ebből adódik, hogy a gazdaságunk zsugorodik, ebből adódik az, hogy az árfolyamot nehéz stabilizálni” (…) A piaci pénzbefektetők részéről nincs meg a bizalom a kormány, a magyar állam felé, hiszen nincsen uniós megállapodás, annak van egy közvetlen hatása, hogy minden magyar ember másfél millió forintnyi uniós forrásokat kapna az uniós adófizetők pénzéből” – összegezte Vajda Zoltán.

A műsorban felmerült, hogy az uniós megállapodást mindkét fél félretette a közelgő választások miatt, továbbá az igazságügyi reform és Varga Judit nyilatkozatai, melyhez az MSZP politikusa hozzá fűzte, hogy olyan törvényekről is szavazniuk kellett melynek, mindegyiknek a címe arról szól: „Az európai bizottsággal való megegyezés érdekében ilyen-olyan módosítások”, Vajda Zoltán szerint ez egy nagyon rossz üzenet, mert így úgy tűnik, hogy csak azért csinálják, hogy legyen megállapodás és nem azért mert tényleg szeretnék azt. „Elnézést, hogy gyereknevelési példát hozok ide, de hogyha egy gyerek mondjuk beágyazza az ágyát, vagy rendet rak a szobájában, és azt mondja, hogy csak azért tettem, hogy aztán elmenjünk az állatkertbe, nem azért mert ezt fontosnak gondolom, ezt azt hiszem rossz üzenet. Ennyit Varga Judit nyilatkozatairól” – jegyezte meg, és hozzá fűzte, hogy elég bátor kijelentés lenne azt mondani, hogy megállapodás születik, esetleg pénz érkezzen az Uniótól.

A hitelfelvétellel kapcsolatban, miszerint 3.9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújtott be Brüsszelnek a kormány, a Költségvetési Bizottság elnöke ésszerű döntésnek tartja, „maga az, hogy bejelentették, hogy erre szükség van, talán egy icipici bizalom erősítő lépés a piaci befektetők felé, hogy azt jelzi, hogy valamennyire azért reálisan látják a helyzetet. Én azt látom, hogy a gazdaság az előbb mondtam szétesett, magas infláció, nincs gazdasági növekedés, egy éve nincs gazdasági növekedés, csökkenek a reálbérek, csökken az árfolyama a fizető eszközünknek, ez a gazdaság helyzete. És ezzel összefüggésben a költségvetés totálisan szétesett. Az idei költségvetés én azt látom, hogy napokon vagy heteken belül, ha befejezték a yachtozást majd a kormánytagok, akkor minden idők legnagyobb megszorítása fog következni, mert tarthatatlan a helyzet, én azt látom” – hívta fel a figyelmet Vajda Zoltán, hiszen már tavasszal és a nyár folyamán is közvetlen, az embereket terhelő intézkedések, mint például a vasút bezárása.

A Költségvetési Bizottság szocialista elnöke kifejtette a véleményét az inflációs helyzetről is. Hiába csökken az infláció és év végére egyszámjegyű lesz, ami várható is volt, és a régióban is ugyan ez a tendencia, de a valós cél a 2-3 százalék, akár 4% infláció, ami nagyon távolinak tűnik, és nagy félelme, hogy ezt a célt jövő év végére sem érjük el. Orbán Viktor szerint a reálbéremelésnek kellene érződnie, az idei évben reálbércsökkenés van, még sem érezzük ennek hatását, hisz a környező országokhoz képest nagyobb bajban vagyunk, hisz a kormány örökké másokban talál felelősséget, hol Brüsszel, vagy háború formájában, hol a szankciókban. ”Én azt látom, hogy a totálisan elhibázott gazdaságpolitika, ideértve, a most egyébként kicsit jobban működő monetáris politikának a közös hatása az, hogy országunkat gazdaságilag tönkretették” –összegezte Vajda Zoltán.

Kapcsolódó párttagok