mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy Oktatás Pénzügy
2020. december 17. 01:21

Még itt a vírus, nem szabad hátradőlni

Még itt a vírus, nem szabad hátradőlni
Még itt van velünk a vírus, nem szabad hátradőlni, nem szabad hazudni – figyelmeztetett Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke Dr. Szelényi Zoltán sebész főorvossal együtt az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán, az új fertőzöttek számának enyhe csökkenésére reagálva.

„Amíg (…) nem áll rendelkezésünkre nagy mennyiségű oltóanyag, addig sajnos a korlátozó intézkedéseket nem lehet enyhíteni” – szögezte le Szelényi, az Orosházi Kórház baleseti sebészetének osztályvezető főorvosa.

Azt mondta: minél többet kellene tesztelni, de ennek ki kell egészülnie a karanténszabályokkal, a korlátozásokkal és a kontaktuskutatással. Nagyon fontos lenne az emberek tudomására hozni, hogy ha nincs elég kapacitás a kontaktuskutatásra, akkor „legalább egymással álljanak szóba”: aki megtudja, hogy fertőzött, az figyelmeztesse mindazokat, akikkel egy légtérben 15 percnél többet eltöltött.

Az egészségügyben folyó átalakításokról azt mondta: jelen helyzetben nem gyengíteni kéne a kórházigazgatók jogköreit, hanem éppen erős köröket adni nekik, és mindenben támogatni a munkájukat.

A kórházigazgatók fölé helyezendő 40 „szuperigazgató” kinevezését ahhoz hasonlította, mint amikor egy éppen zajló ütközet közben lecserélik a fővezért vagy a harcoló alakulatok vezetőjét.

Hangsúlyozta: jelenleg rendkívül sok múlik a kórházigazgatókon, hiszen a vírus ellen küzdelem utolsó védvonala a kórház, „ott tudjuk még megmenteni azokat a súlyos állapotú betegeket, akik menthetőek”.

Kunhalmi azt mondta: az egészségügyben dolgozók az év hősei, és utólag is sokkal jobban meg kell majd köszönni anyagilag is a munkájukat.

Arra kérte az embereket: aki teheti és kibírja, karácsonykor se látogassa meg a családtagjait. Beszélt az MSZP kezdeményezéséről, hogy a kormány legalább az ünnepek alatt állítson fel tesztelőpontokat országszerte, hogy aki akarja, önkéntesen és ingyen teszteltethesse magát, mielőtt a rokonaihoz megy.

„Ha csak egy ember meggondolja magát, mert a gyorstesztje pozitív lett, és nem megy el a testvéreihez, és nem fertőz meg még három-négy embert, már megérte” – érvelt, hozzátéve: nem is lenne nagy költség a kormány számára ennek megteremtése.

Csökkentené az emberáldozatok számát, a vírus terjedését lassítaná, és az egészségügyet is tehermentesítené, ha a potenciális fertőzők legalább néhány százalékát „kivenné a rendszerből” az ilyen tesztelés a vakcina megérkezéséig – mondta.

„Egyébként is általános ingyenes tesztelést kellene bevezetni Magyarországon, de ha ennyire ragaszkodik a kormány ehhez a kétszer 20 ezer forinthoz, legalább az ünnepekre nyissa ki” a lehetőséget – tette hozzá.
Arra az ellenvetésre, hogy a kormány szerint folyik a tesztelés, azt felelte: „kikönyörögte az ország”, de a pedagógusokét például abbahagyták.

Az iskolák újranyitásáról az MSZP oktatáspolitikusa azt mondta: kockázatosnak tartja a kormány által bejelentett január 4-iki nyitást az általános, és 11-iki nyitást a középiskolák számára, mert meg kellene várni legalább január első hetének járványügyi adatait.

A 14 év fölötti korosztály iskoláit és a felsőoktatást akkor lehet kinyitni, ha megjön az oltóanyag és a pedagógusokat beoltották – mondta.

„Nagy hibát követett el a kormány, és lelketlen intézkedésnek tartom a részükről” – mondta Kunhalmi arra, hogy a kormány még megfontolni sem volt hajlandó az MSZP javaslatát a 100%-os táppénzről.

Pedig itt nem szociális vagy anyagi kérdésről van szó, hanem ez „a vírussal szembeni védekezés egyik legfontosabb szakmai kérdése” – mutatott rá.

A munkavállalók így inkább két lázcsillapítóval kezdik a napot, hogy ne derüljön ki, hogy betegek, mert a fizetésük 60%-át kitevő táppénzből nem tudnak megélni.

A pedagógusoknak megígért 100%-os táppénzről kiszámolta: 10 lépcsőben kell egy pedagógusnak betegen, saját magának bebizonyítania, hogy a munkahelyén fertőződött meg; nagyon bonyolult az eljárás.

Fontosnak nevezte, hogy nagyon sokaknak fel kell emelni a szavukat, az összefogott ellenzékkel „soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy ellenzékbe küldjük Orbán Viktort. Kijelentette: a kormányváltó összefogás nagyon fontos, de a legfontosabb, „hogy jó jelölteket válasszunk ki 2021-ben”.

Bejelentette: az MSZP támogatja Szelényit, aki függetlenként kíván elindulni a képviselő-jelölti előválasztáson Orosházán.

Kapcsolódó párttagok