mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. június 15. 12:34

Meg kell akadályozni az egészségügyi szakdolgozók tömeges felmondását – érdemi béremelést, most!

Meg kell akadályozni az egészségügyi szakdolgozók tömeges felmondását – érdemi béremelést, most!
Kontrát Károly államtitkártól megtudhattuk, hogyan készül a kormány arra, hogy június 15-étől ne hagyják el tömegesen az egészségügyet a dolgozók: bíznak benne, hogy ez nem fog bekövetkezni. Ennél azonban többre lesz szükség, mert a Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése szerint a szakdolgozók több mint fele a 10 napos többletszabadságnál hosszabb időre, örökre ott akarja hagyni a munkahelyét.

Ez a következménye annak, hogy a Fidesz megalázta a szakdolgozókat azzal, hogy az új szolgálati jogviszonyból fakadó szigorításokért nekik semmilyen bérkompenzációt sem juttatott, sőt egyeseknek még csökkentették is a fizetését.

A Fidesz ne csak reménykedjen abban, hogy nem lesznek újabb felmondások, hanem cselekedjen! A felelőtlensége miatt ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy még többen fognak távozni az egészségügyből egy olyan időszakban, amikor Magyarország egyetlen egészségügyi dolgozót sem veszíthet el.

Az MSZP kiáll az egészségügyi dolgozók mellett, ezért felszólítjuk a kormányt, hogy állítsa vissza a közalkalmazotti foglalkoztatást és haladéktalanul kezdje meg az egyeztetéseket a szakdolgozói bérek érdemi emeléséről!

A Fidesz 11 év alatt hagyta szétesni az egészségügyet, aminek az eredménye: eladósodott kórházak, orvos- és nővérhiány, kilométer hosszú várólisták és mindezek mellett még a járvány közepén is képesek orvosok és ápolók ezreit elüldözni.

Az MSZP szerint ez nem maradhat így, ezért a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában egy olyan hatékony egészségügyi ellátórendszer létrehozását kezdeményezi, amelyben minden egészségügyi dolgozó bére úgy növekedne, hogy az kifejezné a megbecsülésüket, és lehetővé tenné számukra a tisztességes megélhetést.

 

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselője

Kapcsolódó párttagok