Meg kell állítani a fiatalok elvándorlását

Meg kell állítani a magyar fiatalok kivándorlását, mert a folyamat katasztrófával fenyegeti Magyarországot - mondta szombaton Berlinben Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje.

A politikus a berlini magyar nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy azonnal vezesse be a 25 éven aluli korosztály teljes foglalkoztatottságát célzó uniós ifjúsági garancia programot, és fordítson "százmilliárdokat" erre a célra.

Hangsúlyozta: megdöbbentő, hogy a "gazdasági emigránsok" száma a 2010-ben regisztrált 60 ezernek több mint a tízszeresére emelkedve az idén tavasszal meghaladta a 600 ezret.

A kormánynak "szembe kell néznie azzal, hogy lassan eltűnik a fiatal nemzedék, mert mindenki külföldre menekül" - mondta Ujhelyi István.

Hozzátette: a német fővárosban magyar fiatalokkal találkozott, akik azért hagyták el hazájukat, mert nem tudtak elhelyezkedni a szakmájukban.

"Az elmúlt négy év kártékony gazdaságpolitikája miatt sok  honfitársunk diplomásként mosogat a berlini éjszakában" - húzta alá Ujhelyi István.

A külföldön dolgozó magyar fiatalok "kikérik maguknak" Orbán Viktor megjegyzését, miszerint csak kalandvágyból mentek el otthonról. A fiatalok "egy másik Magyarországra vágynak, ahol van munka és megélhetést tudnak biztosítani a családjuknak" - hangsúlyozta az MSZP EP-listájának második helyezettje.

Elmondta: az EP-ben dolgozva vállalja a kivándoroltak érdekképviseletét "nemcsak Brüsszel, hanem Budapest irányában is".