mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2022. január 09. 17:55

Meg kell állítani a forint szándékos gyengítését és vissza kell adni az emberek pénzét!

Meg kell állítani a forint szándékos gyengítését és vissza kell adni az emberek pénzét!
A Matolcsy–Orbán maffia 100 milliárdokat vett el a magyaroktól a forint gyengítésével és a rájuk szabadított inflációval, amit most napról napra szenvednek meg, holott minden régiós ország azt mutatja, lehet ezt sikeresebben is csinálni.

Éppen az ezért a leendő új, nemzeti egységkormány gazdaságpolitikai programjának egyik fő pillére a forint gyengítésének megállítása.

Sehol nem fordult elő a térségben az elmúlt évtizedben, hogy közel 40%-ot veszített volna a nemzeti fizetőeszköz értéke az euróhoz képest, csak Magyarországon – ismertette vasárnapi, az MSZP Facebook oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján Vajda Zoltán, az ellenzék közös képviselőjelöltje Budapest 13. számú választókerületében.

„100 forint nem tűnik olyan soknak, kivéve, hogyha az euróhoz viszonyított árfolyamromlásáról beszélünk, hiszen 2010-ben, az Orbán-kormány hatalmának az elején 270 körüli összeget kellett fizetnünk 1 euróért, tavaly év végére pedig éppen egy százassal többet, 370 forintot kellett már fizetni” – emlékeztetett Vajda.

Nyomatékosította, a magyar fizetőeszköz 37%-ot veszített értékéből 12 év alatt, ami a régiós devizákhoz képest a legnagyobb leértékelődésnek számít. „Ide juttatott minket tehát az a híres unortodox gazdaságpolitika, ez a Fidesz felelőssége!” – húzta alá.

Elmondta, bár kisebb mértékű leértékelődés sok más régiós országban is volt, de például Csehországban a cseh korona most többet ér, mint 2010-ben, és ugyanakkor a cseh gazdaság jól működik és erős. „De beszélhetnénk, irigykedve mondjuk a horvát helyzetről is, ahol tudatosan készülnek az euró bevezetésére. „Nálunk egyelőre ezzel a gazdaságpolitikával még beláthatatlan távolságban van az euró bevezetése” – szögezte le.

A szocialista politikus kifejtette, szerinte Matolcsyék szánékosan gyengítik a forintot, részben mivel meglátásuk szerint a magyar gazdaság ebben a szerkezetben csak így versenyképes. „Tudatosan kiszolgálják a külföldi tulajdonú multik érdekeit, amelyek exportálóként egyre több forintbevételre tesznek szert és így számukra a magyar munkaerő is egyre olcsóbb. De Matolcsyék puszta nyerészkedésből is teszik, hiszen a forint gyengülésén a Nemzeti Bank hatalmas, 500 milliárd forintos nyereséget ér el, amelyet az úgynevezett jegybanki „alapítványokhoz” tettek ki, ahol ezek jelentős részét persze kifolyatták a körülöttük működő céghálókba vagy festményeket, grandiózus szobrokat, luxusingatlanokat vásároltak ebből” – emlékeztetett.

Vajda Zoltán figyelmeztetett ugyanakkor arra is, ha egyszer a forint erősödni fog, akkor abból viszont vesztesége lesz a központi költségvetésnek, „azaz mindnyájunk pénzéből kell kipótolni majd a jegybank számára”.

Az ellenzéki képviselőjelölt kiemelte, a gyengülő forintnak a magyar emberek a vesztesei, például a devizahitelesek, de az emelkedő infláció miatt a forint hitelesek is, akik egyre nehezebben tudják törleszteni a részleteket. „Emiatt is van olyan sok kilakoltatás, amelyen persze a papírszatyros Völner Pál és körei tudnak nyerészkedni” – idézte fel azt is, hogy a megfizethetetlenül elszabadult élelmiszerárak is közvetlen összefüggésben vannak a forint nyerészkedésből elkövetett legyengítésével.

„Ez az, aminek véget kell vetni! Olyan gazdaságpolitikára van végre szükség, amely az emberek érdekeit szolgálja! (…) Ezért van szükségünk egy olyan kormányra és egy olyan alapvetően új gazdaságpolitikára, amely visszaszerzi a piac bizalmát és végre belátható közelségbe hozza az euró bevezetését!” – hangsúlyozta végezetül.