mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. március 09. 17:34

Meg kell erősíteni a háziorvosi rendszert!

A KSH is megerősítette, hogy hatalmas az orvos- és szakdolgozóhiány, 2018-ban ugyanis a létszámuk nem érte el a kórházak és a rendelők működéséhez szükséges mértéket.

Egyre több területen hiányoznak a szakemberek, a háziorvosi rendszerben akkora volt a csökkenés, hogy egyetlen orvosra 1800 felnőtt, egy gyermekorvosra pedig 1000 gyermek jut.

Az egészségügyben dolgozni ma Magyarországon hihetetlenül nagy áldozatot és kihívást jelent, az alacsony bérek, a rengeteg túlóra és az embertelen állapotok miatt a kórházakban. Mindezek ellenére az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó érdemben emelni a szakemberek fizetését, sőt folyamatosan megalázza őket a csak papíron létező béremelésekkel.

Az MSZP elvárja a kormánytól, hogy a járványhelyzetre való tekintettel azonnali intézkedésekkel erősítse meg a koronavírus elleni védekezésben az „első védvonalként” megjelölt vidéki háziorvosi rendszert. Javítani kell az egészségügyi szolgáltatók helyzetén, a prevenciós programok színvonalán és a szűrőprogramok hozzáférhetőségén!

Minden statisztika azt támasztja alá, hogy egy átfogó fejlesztési programra van szüksége az egészségügynek. A Fidesznek végre szembe kell néznie a valósággal és meg kell adnia minden segítséget a háziorvosoknak a koronavírus elleni védekezéshez!

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő