mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 16. 11:12

Meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát!

Meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát!
Meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát az ukrán-orosz háború miatt, ezért alakul új NATO-harccsoport Veszprém megyében is – mondta el Mesterházy Attila szocialista politikus, a NATO Parlamenti Közgyűlésének korábbi elnöke a Spirit FM rádió műsorában.

Ilyen harccsoport a keleti szárny több országában, így Romániában Bulgáriában is alakul, a cél pedig, hogy a védelmi szervezet demonstrálni tudja a védelmi képességeit a térségben is - ismertette Mesterházy hétfőn.

Augusztus végére kell, hogy elérjék azt a készültségi szintet, ami a védelmi képességeket demonstrálni tudja, szeptemberben pedig közös hadgyakorlatot is végeznek Magyarországon.

Magyarországra amerikai, olasz, montenegrói, horvát és török katonák érkeztek a közös gyakorlatra –ismertette.

A gyakorlatot a politikus komoly jelentőségűnek nevezte, mely tudatosan mutatja a NATO erős elkötelezettségét tagállamai kollektív védelmére, ha bármelyiket támadás éri. Mesterházy azt mondta: erre kevés esélyt lát, de a lehetőségét nem lehet kizárni, ezért erre is fel kell készülni.

Párhuzamosan többszörösére emelik a térség országaiban, így Lengyelországban és a balti államokban is a NATO-csapatok jelenlétét, „ez kellően demonstrálja azt, hogy a NATO komolyan veszi a feladatát (...) az Oroszországgal határos NATO-tagállamok tekintetében” – tette hozzá.

Mint mondta, nem tartja reálisnak az orosz-ukrán háború eszkalálódását; a villámháborúnak tervezett, de máig húzódó háborúban „Ukrajnával úgymond nem bírtak el az oroszok”, és „akkora nagy a különbség a NATO védelmi képessége és Oroszország védelmi képessége között, hogy egyszerűen ezt nem fogja Putyin megkockáztatni”.

Mesterházy „tudatos provokációnak” minősítette Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök, miniszterelnök azóta eltüntetett posztját a közösségi médiában, mely Ukrajna területének későbbi felosztását vetítette előre.

Mint a NATO-parlament korábbi elnöke fogalmazott, az ukrajnai véres háború mellett kommunikációs stratégiai háború is zajlik, Medvegyev pedig az Európai Uniót próbálta megosztani olyan hírek „betáplálásával” „a nemzetközi közvéleménybe, ami (...) azt mutatná, minthogyha Magyarországnak és Lengyelországnak is érdeke lenne, hogy (...) Ukrajnát eltöröljük a térképről, ami természetesen őrültség”.

Kérdésre Mesterházy „nagy marhaságnak” nevezte, hogy Orbán kormánya ki akarná léptetni Magyarországot az Európai Unióból.

„Orbán Viktor nem akar lemondani több ezer milliárd forintról, amit Magyarország az Európai Uniótól megkap, hiszen azért ezt a rendszert - bármilyen paradoxul is hangzik - európai uniós források nélkül nem tudta volna fenntartani” – mondta.

Ugyanakkor biztos, hogy „a Fidesznek van terve még ezzel a kérdéssel”, „nem véletlen, hogy Magyarországon létrehozott a Fidesz egy Huxit nevezetű pártot, amit korábban Volner Pártnak hívtak” – mondta a politikus, arra figyelmeztetve az ellenzéki képviselőket: jól gondolják át kezdeményezéseiket, nehogy azok politikai stratégia szempontjából a Fidesz malmára hajtsák a vizet.

Kapcsolódó párttagok