mszp.hu | Belföld
2020. július 26. 18:59

Meg kell erősíteni a szociális rendszert még a második hullám előtt!

Meg kell erősíteni a szociális rendszert még a második hullám előtt!
Nem csak az idősek, az egész társadalom veszélyeztetett, ezért sürgősen meg kellene erősíteni a szociális ágazatot – hívta fel a figyelmet vasárnapi online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, a Parlament Népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Korózs Lajos elmondta, a napokban érkezett hírek világosan megmutatják, hogy ha az idősek helyzetét, és általában a szociális rendszer romlását nem sikerül megállítani, az idősotthonokban és azok falain túl, annak nem csak a nyugdíjasok, de a legtöbb társadalmi csoport is ugyanúgy hatalmas kárát látja majd.

„A vírus közepette az idősek számára a neheze még hátravan. A nyugdíjak leszakadnak, ezért többször javasoltuk a kormánynak, hogy térjenek vissza a svájci indexálásra, a 13. havi nyugdíjat azonnal fizessék ki és a 100.000 forint alatti nyugdíjakat további egyszeri 20.000 forintos támogatással egészítsék ki tekintettel a járványhelyzet miatt megnövekedett költségekre” –emlékeztetett a szocialista politikus.

Ismertette az MSZP további szociális javaslatait is. „Mi azt mondjuk, a humán-erőforrás oldaláról is, az anyagi erőforrások oldaláról is, a tárgyi feltételek megléte kapcsán is teljes körű felmérést kell végezni. Követeljük, hogy mielőtt még a járvány második hulláma bekövetkezne, minden idősotthont világítsanak át, az ott dolgozókat pedig védőfelszerelésekkel kell ellátni”.

Hangsúlyozta, az MSZP a szociális dolgozók részére az 500.000 forintot ugyanúgy követelte, mint a rendőrök és az egészségügyi dolgozók számára, de ezt a kormány nem adta meg. „Az alapellátást is meg kell erősítenie a kormánynak: a szociális étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a falu- és tanyagondnoki szolgáltatásokat, azért, hogy az embereket el lehessen látni, hiszen tudjuk, hogy a szociális szakma kapacitása meglehetősen véges” – figyelmeztetett.

Korózs bemutatott egy diagramot is, amely a szociális ágazatnak az elmúlt 10 évben bekövetkezett súlyos erőforráshiányát jelzi. „Míg 2010-ben közel 3300-an, most csak 1457-en jelentkeztek szociális munka képzésre; a felvettek száma 2010-ben 761 volt, most csak 400, tehát tragikus az utánpótlás nevelés” – vonta le a következtetést.

Követelte, a kormány még az ősszel dolgozzon ki egy ösztöndíjprogramot és tegye elérhetővé azon fiatalok számára az egyetemi képzésben a szociális szakot, akik még éreznek magunkban indíttatást, hogy ezen a területen dolgozzanak. „Megérdemli ez a szakma ezt az ösztöndíjprogramot és ugyanúgy az egyszeri 500.000 forint támogatást is” – zárta szavait a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó párttagok