mszp.hu | Belföld
2024. február 23. 18:46

Meg kell értenünk a múltat, hogy ki tudjuk javítani a hibákat

Meg kell értenünk a múltat, hogy ki tudjuk javítani a hibákat
A gyermekotthonban történt esettel kapcsolatos fővárosi intézkedésekről, a közösség ezzel kapcsolatos felelősségéről és a jövőbeli feladatokról is beszélt Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, az MSZP EP-listavezetője az ATV péntek reggeli Start című műsorában.
A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a főváros azt a célt tűzte ki, hogy még egyszer ne fordulhasson elő olyan, mint ami a bicskei gyermekotthonban történt. Ehhez először is meg kell érteni a múltat és azt, hogy mi történt. A gyermekotthonban élő gyerekek még inkább kiszolgáltatottak ilyen esetekben, hiszen az állam gondjaira vannak bízva, mivel nincs édesanyjuk és édesapjuk, akikhez fordulhatnának, akik megvédenék őket. 
 
A gyerekek hiába kértek segítséget, nem börtönbe zárták, hanem kitüntették a bántalmazót. Ezért a közösségnek is bocsánatot kell kérnie, hiszen a közre vannak bízva a gyermekek. 

 
Meg kell érteni, hogy miért nem működött a riasztórendszer. Hiába látta egy csomó felnőtt a bejelentést, a nap végén mégsem tudtak segíteni. Tüttő Kata emlékeztetett, hogy a főpolgármester is hivatali vizsgálatot rendelt el az ügyben. 
Intézkedések vannak folyamatban, hiszen az igazi kérdés az, hogy: „Mit teszünk ma a gyermekekért?” – tette fel a kérdést Tüttő Kata. 
 
A vizsgálat arról szól, hogy mi az, ami hiányzott akkor, amikor az esetek megtörténtek. Ki kell deríteni, hogy a riasztórendszer miért nem tudta megvédeni a gyerekeket. Ezzel dolga van a rendőrségnek, az állami intézményrendszernek és a fővárosnak is. Mindenkinek dolga van abban, hogy a múlt tisztázva legyen, és ki lehessen javítani azt a hibát, ami a rendszerben benne van. 
 
Az eset kapcsán a köz egészével szemben rendült meg a bizalom, hiszen az volt az elgondolás, hogy a köznek kell megvédeni azokat a gyerekeket, akinek nincsenek szüleik. Ezt a bizalmat pedig helyre kell állítani. 

Kapcsolódó párttagok