mszp.hu | Belföld
2023. június 15. 09:10

Meg kell szüntetni a kerékbilincs intézményét!

Meg kell szüntetni a kerékbilincs intézményét!
A magyar jogrendszer egy vitatott, idejétmúlt és visszaélésekre is okot adó intézményével kapcsolatosan, a kerékbilincs megszüntetéséről nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, országgyűlési képviselője.

Molnár Zsolt csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, jelen helyzetben már nincs szükség egy olyan intézményre, amely közutálatnak örvend, megosztó, visszaélésekre ad okot, idejétmúlt és a tulajdonjog aránytalan korlátozásával jár.

A kerékbilincs alkalmazása a ’90-es években átmenetileg indokolt volt, hiszen ebben az időben a pótdíj megfizetése alól kibújók vagy a szabálysértési díj befizetését elmulasztók ellen kellett ezt a módszert alkalmazni. A kerékbilincs alkalmazása azonban nagyon súlyos korlátozást jelent a tulajdonjogra vonatkozóan, mára pedig a digitalizáció és a jogrendszer fejlődésével idejétmúlttá vált a kerékbilincs használata.

Az MSZP pártigazgatója szerint ma már a szabálysértési bírság behajtása elkerülhetetlen, nem lehet kibújni a felelősség alól. Molnár Zsolt ezt egyrészt azzal indokolta, hogy a magyar jogrendszerben szerepel az elszállítás intézménye, ami a legdurvább – forgalmat akadályozó – szabálysértés esetén alkalmazható, másrészt pedig a szabálysértési bírság behajtása a modernizáció révén szintén biztosan véghez vihető.

„Ebben a jogrendszerben már nincs szükség olyan intézményre, ami aránytalan korlátozást jelent a tulajdonjoggal kapcsolatosan” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője. Molnár Zsolt egyéni képviselői indítványa nem hagyja figyelmen kívül az önkormányzatokat sem, hiszen a közterületfelügyelők, akik kiszabják a szabálysértési bírságot, rengeteg adminisztrációs terhet viselnek. Ennek ellenére az önkormányzatok a szabálysértési bírságokból, pótdíjakból befolyó bevételből nem részesülnek, ezek mind a központi költségvetésbe kerülnek. „Ez igazságtalan és elfogadhatatlan” – véleményezte Molnár Zsolt a jelenlegi rendszert. 

A javaslat ezért tartalmazza, hogy a központi költségvetés 50 százalékban engedje át azokat a pótdíjakat, szabálysértési helyszíni bírságokat, amelyeket a települési önkormányzatok közterületfelügyelői rónak ki a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt. Így a települési önkormányzatok is részesülnek a bevételből, arányosan a rájuk kirótt feladatokkal.

Kapcsolódó párttagok