mszp.hu | Belföld
2024. január 04. 10:07

Meg kell szüntetni a környezet kizsákmányolását

Az MSZP Rendszerváltást! programjáról, a környezetvédelemről, a klímaváltozásról, valamint a megújuló energiák használatáról is beszélt sajtótájékoztatóján Pusztai Patrik, az MSZP Országos Elnökségének tagja.
„Az MSZP megalkotta a Rendszerváltást! című, több mint 100 oldalas programját, ami nem csupán szakpolitikai javaslatok gyűjteménye, hanem egy alternatív javaslat a kormányzásra” – kezdte sajtótájékoztatóját Pusztai Patrik.

A program egyik meghatározó eleme a környezetvédelem, amely a kormány számára sajnos nem elég fontos. Pedig itt volna az ideje a cselekvésnek, hogy a jövő generációi is élhető Földön élhessenek.

„Meg kell szüntetnünk a környezet kizsákmányolását, és klímaigazságosságot kell teremtenünk” – érvelt az MSZP elnökségi tagja.

A károsanyag-kibocsátásra a megújuló energiák használatával és erdőtelepítéssel lehetne válaszolni. A napenergiával és a szélenergiával, valamint a klímavédelmi erdők telepítésével hatékony választ lehetne adni a problémákra. 2030-ra 30 százalékra emelné az MSZP az erdősültséget.

A klímaváltozás okozta negatív folyamatoktól meg kell védeni az embereket és a gazdaságot. Szakszerű és környezetbarát vízgazdálkodásra van szükség, amely biztosítja az ivóvizet az emberek számára, valamint kielégíti az élelmiszertermelés vízigényét.

A lakások energiahatékonyságát korszerűsítéssel kell javítani, állami támogatással kellene hőszigetelés, illetve gépészeti berendezések tekintetében megújítani a hazai ingatlanokat.

Az MSZP programja még számtalan javaslatot megfogalmaz a hulladékgazdálkodáson át az elektromobilitásig. „Az MSZP szociáldemokrata pártként mindig is olyan politikát folytatott, amelynek alappillére a segítségre szorulók támogatása és védelme. Most a Földünk és a környezetünk szorul segítségre, és az emberek szorulnak védelemre a klímaváltozás okozta negatív hatásoktól” – összegzett sajtótájékoztatója végén Pusztai Patrik.