mszp.hu | Belföld
2024. március 14. 18:56

Meg kell találni a kegyelmi ügy valódi felelőseit!

A fideszes többség ugyan leszavazta az MSZP vizsgálóbizottságra tett javaslatát, de az MSZP mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy kiderüljön, ki volt a valódi felelőse a kegyelmi ügynek – erről beszélt Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke a csütörtök délutáni parlamenti sajtótájékoztatóján.
A Törvényalkotási Bizottságban a fideszes többség leszavazta az MSZP kezdeményezését, amelynek feladata a kegyelmi ügy teljes körű feltárása és a valódi felelősök megtalálása mellett a kegyelmi és ellenjegyzési gyakorlat felülvizsgálata lett volna.

„Válaszokat vár a magyar nép is!” – érvelt az esettel kapcsolatosan az MSZP társelnöke.
Komjáthi Imre emlékeztetett, hogy egy felmérés szerint a megkérdezettek 60 százaléka Orbán Viktort tartja a kegyelmi ügy valódi politikai felelősének.

A miniszterelnök pedig a parlamentben nemrég azt válaszolta dr. Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezetőjének, hogy állnak a vizsgálatok elébe, ennek ellenére a Fidesz képviselői leszavazták az MSZP által kezdeményezett eseti vizsgálóbizottság felállítását.
„Látható volt a zavar és a szégyenérzet a fideszes képviselőkön” – fogalmazott Komjáthi Imre, aki emlékeztette a kormánypárti képviselőket arra, hogy miközben ők gyermekvédelminek nevezett törvényt hoztak nyáron, eközben hat olyan gyermekjogi képviselőt rúgtak ki, akik azért dolgoztak, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekek ne váljanak áldozattá.

Az MSZP válaszra vár, hogy miért rúgták ki a gyermekjogi képviselők egyharmadát, akik a gyermekek segítségére hivatottak.

„Nem a törvény betűi fogják önmagában ezt a problémát megoldani, hanem azok a hús-vér szakemberek, akik a területen dolgoznak” – érvelt Komjáthi Imre.

K. Endre továbbra is szabadlábon van, a hírek szerint újra találkozott az egyik bicskei áldozattal, akit ismét vallomása megmásítására akart rávenni. „K. Endre nem adja fel, de mi sem!” – fogalmazott az MSZP társelnöke. Szükség van a gyermekvédelmi rendszer felülvizsgálatára, és meg kell találni a kegyelmi ügy valódi felelőseit – tette hozzá.