Belföld, Külföld | állattartók közlemény
2012. október 17. 14:40

Meg kell védeni a magyar hagyományokat!

"Egyensúlyt kell találni a gasztronómiai hagyományok és az állatjóléti intézkedések között. Elfogadhatatlan a Négy Mancs állatvédő szervezet hízott kacsa- és libamáj ellenes kampánya, mert állításai túlzóak, motivációi pedig ismeretlenek. Másrészt viszont a kacsa és libatartóknak is élére kellene állniuk az állattartási körülmények javítását szolgáló intézkedéseknek" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja.

Az Európai Parlamentben ma két rendezvény, gyökeresen eltérő szemszögből foglalkozik a hízott libamáj kérdésével: az állatvédő szervezetek által szervezett konferencia a gyakorlat teljes betiltását követelik, míg a termelő szervezetek által szervezett rendezvény a hízott kacsa- és libamájat népszerűsíti.

Tabajdi Csaba felszólalásában vitázott a magyarországi kacsa- és libatartók ellen kampányt folytató Nagy Mancs állatvédő szervezet képviselőjével. "Hiteltelen a Négy Mancs fellépése, mert nem a valós helyzet bemutatására, hanem rémhírterjesztésre törekedtek" - hangsúlyozta a szocialista EP képviselő, aki kiemelte, hogy tovább folytatja küzdelmét a Négy Mancs átláthatatlan tevékenysége ellen. Az Európai Bizottság tanácskozáson résztvevő képviselője ismét megerősítette, hogy Magyarországon, és a tevékenységre engedélyt kapó másik négy tagállamban jogszerűen folytatható a kacsa- és libatömés. Tabajdi emlékeztetett rá, hogy a Bizottság álláspontja azóta egyértelműen ismert, hogy 2008-ban írásbeli kérdésben kérte ki az uniós végrehajtó testület véleményét.

A szocialista képviselő ugyanakkor rámutatott, hogy a kacsa- és libatartóknak is érdekében állna az állattartási körülmények javítását szolgáló kezdeményezések felkarolása. "Az állatjóléti szemponton túl ezt szolgálja az állattartók gazdasági érdeke is. A termékek ugyanis csak akkor lesznek kelendőek, ha sikerül eloszlatni a megalapozatlan állatjóléti kifogásokat" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.