Belföld, Gazdaság
2013. február 11. 15:43

Még kér a nép!

„Még kér a nép!” – figyelmeztette a kormányt Nyakó István a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján. A borsodi képviselőtől megszokott kemény hangnak ezúttal külön apropója is volt: egy órán belül a budapesti Kossuth térre érkezik a 2013-as Éhségmenet, amelynek tagjai idén is munkáért és kenyérért, valamint tisztességes bérekért indultak a fővárosba.  

Az MSZP képviselője, aki az elmúlt heteket a tisztességes munkáért és mindennapi kenyérért immár második éve megtartott menetben gyalogolva töltötte, felszólalásában a közmunkaprogramokért felelős Pintér Sándor belügyminiszternek szegezte a kiszolgáltatottak kérdéseit: lesz-e igazságos közteherviselés Magyarországon? Felülvizsgálják-e a rabszolgamunka törvénykönyvét? Felülvizsgálják-e az elmúlt két év szociális törvényeit a rokkantnyugdíjasokat sújtó jogszabályoktól kezdve a munkanélküli ellátás idejének harmadolásáig? Teljesítik-e a Közmunkás Szakszervezet 5 pontos követelését?

Mint emlékeztetett, a kormány elnyomó, szegényellenes politikájának következményeként a 10 milliós Magyarországon ma már 4 millió ember a szegénységi küszöb alatt, 1,5 millió mélyszegénységben, közel 500 ezer gyerek pedig éhezésben éli mindennapjait.

Magyar gazdasági menekültek árasztják el Európa nagyvárosait, kritikusra fordult a vidéki Magyarország sorsa, akkor is, ha a lesötétített kormányzati gépkocsikból ez nem látszik – mondta, majd arra figyelmeztetett: ebben a pillanatban még kér a nép, de ha így megy tovább, a reménytelenségben élők indulatai egyik napról a másikra elszabadulhatnak.

Pintér Sándor helyett végül Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár vette a fáradságot, hogy reagáljon Nyakó István szavaira, a bátorságot azonban már sajnos nem vette, hogy a tényekkel szembenézzen. Helyette hol elmúltnyólcévezett, hol pedig a Közmunkások Szakszervezetét becsmérelte, mondván: az nem is létezik, ő legalábbis a szervezetben csak szoci pártkatonákat lát.  Habár szerinte az MSZP hitelességi válságban szenved, azt azért elismerte, hogy a foglalkoztatáspolitika terén „tényleg nagy a baj”. Mint mondta, 500 ezer regisztrált álláskereső van ma Magyarországon, ebből 2-300 ezer ellátás nélkül van. Van mit tennünk – zárta meglehetően sablonosra sikerült mondókáját.

Nyakó István a választ nem fogadta el, és kijelentette: az, hogy a Fidesz-kormány szerint Magyarországon ma 47, vagy akár 49 ezer forintból meg lehet élni, a legkevésbé sem tartozik az úgynevezett elmúltnyolcévhez, ez az elmúlt három évhez viszont annál inkább. Majd tájékoztatta Czomba Sándort arról a levélről, amely szerint a jövőben már 49 ezer forintos közmunkás bér sem lesz, ugyanis a kormány arra utasítja az önkormányzatokat, hogy csak 6 órás munkára vehetnek fel embereket, havi nettó 36 ezer forintért. Nyakó szerint ez a döntés is jól mutatja, hogy ez a kormány már nem a nép… Itt az ülést vezető fideszes Lezsák Sándor megvonta a szót Nyakó Istvántól.

A fideszes kétharmad pedig 207 igen, 42 nem és 35 tartózkodással elfogadta Czomba Sándor válaszát.