mszp.hu | Belföld
2022. július 19. 11:43

Meg lehetne őrizni az olcsóbb lakossági áramot!

Meg lehetne őrizni az olcsóbb lakossági áramot!
Büntetésnek nevezte az átlagfogyasztás fölött azonnal fizetendő hat-hétszeres áramárat Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és parlamenti frakcióvezetője, hozzátéve: pártja ezt nem engedte volna meg.

„A mi javaslatunk (...) arról szólt, hogy legyen egy alapszolgáltatás, ami mindenkinek jár; de biztos, hogy azt nem engedtük volna meg, hogy az átlagfogasztásig fizet a magyar lakosság x összeget és onnantól már azonnal akár 6-7 x, hétszeres x összeget kell, hogy fizessen. (...) Ez nem sávos rendszer, hanem ez egy büntetés azoknak, akik esetleg a téli hónapokban (...) többet fogyasztanak, mint az átlag” – mondta a politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

Mint mondta, mivel a gáz- és az árambevétel egyaránt az MVM-hez kerül, az ilyen árszabásból az következik, hogy az emelt áramárnál „megfizettetik a gáznál adott kedvezményt, tehát az MVM a végén nagy valószínűség szerint nullára fog kijönni”.

„De ez akkor 0 kedvezmény a magyar családoknak” – mutatott rá.

Azt mondta, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója parlamenti kérdésére adott hétfői válaszában nem mondott igazat arról, hogy a szocialisták azt szeretnék, hogy a lakosság olcsóbban, a vállalkozások meg drágábban kapják az áramot.

„Az ipari létesítmények ma is piaci árat fizetnek” – emelte ki, hozzátéve: az önkormányzati cégek és intézmények augusztus 1-től szintén piaci áron fogják kapni a villamos energiát, „tehát meg lehetne őrizni a lakosság számára az olcsóbb áramot”.

Azt is elmondta: az MVM 2015 és 2021 között olcsóbban vásárolta a gázt, mint amennyiért a családok megvették; „ott több százmilliárd forintot megspóroltak. A kérdés, hogy az a pénz hova lett, vagy (...) abból a pénzből miért nem indítottak egy szigetelési pályázatot?”

Az átlag feletti fogyasztásnál fizetendő piaci árról azt mondta: az vele a legnagyobb probléma, hogy az euró és a dollár is 400 forint fölött van.

Ha nem Fidesz-kormányzat lenne és helyreállna a jogállam, akkor az Európai Uniótól megjönnének a most zárolt források. Akkor nem lenne ilyen gyenge a forint, nem lenne ilyen drága sem az euró, sem a dollár, „tehát ez önmagában már nem indokolna ilyen nagyarányú energiaár-emelést” – érvelt.

Mint mondta, az sem igaz, hogy a Paksi Atomerőmű a lakossági fogyasztásnak csak egyharmadát teszi ki, hiszen míg a lakossági fogyasztás körülbelül 12 gigawattóra évente, addig Paks többet, 16,1 gigawattórát termel meg.

„Az, hogy hazudik a kormányzat, (...) most már teljes mértékben kiderült” a rezsicsökkentés megszüntetésével és az adóemeléssel, azaz a kata átalakításával kapcsolatban is - mondta.

Ez utóbbi ügyében az ellenzéki frakciók közösen tudnak az Alkotmánybírósághoz fordulni, „az MSZP ebben biztos, hogy partner lesz” – ígérte.

Megemlítette: „nehéz azt nem észrevenni”, hogy miközben az egész ország kockás papíron számolgatja, hogy mennyivel fog nőni a rezsikiadása, addig a miniszterelnök fizetése 225%-kal emelkedik, a Köztársaság Elnöki Hivatal pedig plusz egymilliárd forintot kap protokolltevékenységre, Novák Katalint „tehát már meg is fizették” a katatörvény aláírásáért.

Kapcsolódó párttagok