Belföld | kitüntetések közlemény március 15.
2013. március 23. 11:20

Még maradt a szégyenfoltból a kitüntetéseken

Az MSZP szerint le kell törölni a március 15. alkalmából átadott kitüntetésekre és ezzel a nemzeti ünnepre esett szégyenfoltot. Az MSZP ezért újabb írásbeli kérdésekkel fordult Orbán Viktorhoz és Balog Zoltán miniszterhez.

A miniszterelnöktől arra várunk választ, melyik miniszter tett javaslatot Petrás János, a Kárpátia zenekar énekese kitüntetésére, és a miniszterelnök milyen szempontok alapján döntött arról, hogy a javaslatot előterjeszti a köztársasági elnöknek.

Balog Zoltántól az országgyűlés hétfői ülésén elhangzott mondata tisztázását kérjük. A miniszter Pörzse Sándor jobbikos képviselőnek adott válaszában annak kapcsán, hogy számos jeles újságíró tiltakozásul visszaadta Táncsics-díját, a következőt mondta: ”ezzel tulajdonképpen egy rossz döntésnek, amit én hoztam, jó következményei lesznek, mert mégiscsak tisztul a Táncsics-díjnak a névsora. (Derültség a kormánypártok soraiban.)”

A kérdésben választ várunk arra: mivel szennyezték eddig a díjat azok, akik a díjat most visszaadták? Bolgár Györgytől, Horváth Zoltántól, Németh Pétertől, Rangos Katalintól, Tamás Ervintől, Vince Mátyástól, vagy más társuktól volt hasznos megtisztítani a díjazottak névsorát?

A kérdésre a parlamenti szabályok szerint 15 napon belül kell megérkeznie a válasznak.

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi bizottság tagja