Még mindig fizetni fog a roamingért? Köszönje az Orbán-kormánynak!

Még mindig fizetni fog a roamingért? Köszönje az Orbán-kormánynak!
Jogos felháborodás övezi az Európai Bizottság most nyilvánosságra hozott új tervezetét, amely a roaming-díjak teljes és általános kivezetése helyett egyelőre csak évi kilencven napra törölné el a telefonhasználatot sújtó extradíjat. Ez ellentétes az Európai Bizottság és az Európai Parlament eredeti szándékával és az európai polgárok érdekeivel is. Legyen világos: a roaming-díjak részleges fennmaradását a tagállami kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak és az Orbán-kormány aknamunkájának köszönhetjük.

Az Európai Bizottság 2013-as javaslata ugyanis a roaming-terhek teljes kivezetését irányozta elő, ezt az Európai Parlament képviselői – köztük a Fidesz politikusai is – nagy többséggel megszavazták. A tagállami kormányfőket, így Orbán Viktort megjelenítő Európai Tanács viszont megtorpedózta a döntést és végül a csúsztatott, fokozatos kivezetést erőszakolta ki kompromisszumos megoldásként. A Fidesz-kormány nem is tagadja, hogy a zárt ajtók mögötti tanácskozáson a barangolási extraköltségek megszüntetése ellen, vagyis az európai polgárok érdekeivel szemben érveltek.

Miközben tehát Orbán Viktor és propagandája állandóan Brüsszelt teszi mindenért felelőssé, addig az emberek terheinek csökkentését elősegítő brüsszeli javaslatot épp Orbánék fúrták meg. Aki tehát a jövőben drágán tud majd csak külföldről hazatelefonálni, annak jusson eszébe, hogy ezt is a Fidesznek köszönheti. 

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, EP-képviselő