mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2021. szeptember 20. 18:29

Még mindig nincs válasz, hogy miért hallgattatott le a fideszes kormány ellenzékieket

Még mindig nincs válasz, hogy miért hallgattatott le a fideszes kormány ellenzékieket
Varga Judit még mindig nem mert még időpontot sem adni, hogy vallomást tegyen a törvénytelen lehallgatásokról.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője elmondta, az igazságügyi miniszter asszony által elrendelt lehallgatásokat elvégezték és az adatokat átadták, az elrendelés jogszerűséget ők nem vizsgálhatják, így a kiviláglott botrányért továbbra is a kormány a felelős – erről tartott sajtótájékoztatót Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten:

„Valószínűleg legközelebb az Igazságügyi Minisztérium előtt kellene találkoznunk, hiszen a miniszternek kellene válaszolni ezekre a kérdésekre, hogy mikor, milyen elvek alapján és milyen információigényre ad ki ilyen típusú engedélyt (…) Mindig a legfejlettebb technológiát próbálják alkalmazni bármilyen témakörben. Ugyan választ nem kaptam rá, de nagyon szilárd meggyőződésem az, hogy a magyar kormány rendelkezik ezzel a szoftverrel, és egészen biztosan használja is ezt a szoftvert mégpedig jelen időszakban is! (…) talán ezt igazolja az a tény, hogy legutóbb Páva Zoltán mobiljáról derült az ki, hogy betörés történt az ő telefonjára.” – emlékeztetett Mesterházy, és hangsúlyozta, különösen súlyos a magyar kormány eljárása annak fényében, hogy egyébként ilyen könnyen az egész világ tudomására jutottat az adatok ezeknek a személyeknek az illegális lehallgatásáról.

„Előfordulhat az, hogy olyan személyeket is megfigyelnek, akik mondjuk védett személyek körül dolgoznak, vagy olyan miniszter, államtitkár, akinek a kezén titkosított adatok mennek keresztül, tehát érdemes lenne azt vizsgálnia a belügyminisztériumnak, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak, hogy a magyar nemzetbiztonsági érdekek sérültek-e. Éppen ezért helyesnek tartom, amit a kollégák és korábban én is javasoltam, ma a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén is elhangzott, hogy egy tényfeltáró bizottságot kellene létrehozni” – jelentette be. Mivel ezt az ügyészégi vizsgálat után lehet megtenni: „ezért én arra ösztökélném, arra biztatnám a kollégáimat a Nemzetbiztonsági Bizottságban, hogy amint lezárul az ügyészségi vizsgálat, kezdeményezzük újra ennek a tényfeltáró bizottságnak a létrehozását.” – jelentette be.

„Az igazságügyi miniszter pedig adjon már egy időpontot, hogy tudjak vele beszélni arról, hogy mikor, milyen paraméterek mentén ad engedélyt ilyen érzékeny személyek lehallgatására, mint például az újságírók!” – szólított fel Mesterházy Attila az Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó párttagok