Még mindig sok az éhező gyermek

Ma hazánkban több tízezer kisgyermek éhezik és még ennél is többen lehetnek, akik csak az iskolában jutnak meleg ételhez.  

Az utóbbi időszakban romlott a közétkeztetés hitele, elismertsége és elfogadottsága, mert a közbeszerzés során, a szolgáltatók kiválasztásánál még mindig csak az ár érvényesül.

Az utolsó percben felkerült a kormány honlapjára – a tavaly szeptemberre ígért – a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelettervezet, azonban még mindig sok a megválaszolatlan kérdés.

A Fogyasztóvédelmi bizottság már korábban is - 2012. május 8-i ülésén - napirendre tűzte a gyermekek étkeztetésének ügyét.

A tegnapi napon ismételten áttekintettük a gyermekétkeztetés fogyasztóvédelmi kérdéseit és újabb állásfoglalást fogadtunk el. A bizottság támogatta, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011. augusztus 1-jei, a rendszeres étkezést biztosító, a szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlásában szereplő előírások a jogi szabályozás részeként, kötelezően betartandó rendelkezésként kerüljenek meghatározásra.

A bizottság továbbá elengedhetetlenül fontosnak tartja a gyermekétkeztetés rendszeres ellenőrzését, a minőségi kifogások kivizsgálását is, valamint a speciális étrendet igénylő gyermekek szakszerű ellátásának megoldását. Illetve támogatja mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek célja a gyermekek számára egészséges, korszerű és a minőségi elvárásoknak minden tekintetben megfelelő közétkeztetés biztosítása.

Emellett az MSZP kezdeményezi, hogy biztosítsák minden rászoruló gyermek részére, hogy ne csak a tanítás alatt, hanem a szünetben, iskolán kívül is jussanak a fejlődésükhöz szükséges, megfelelő minőségű élelmiszerhez. Emeljék meg a nyári gyermekétkeztetésre szánt, utoljára a szocialista kormány alatt emelt költségvetési keretösszeget.  

Simon Gábor
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke