mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2021. szeptember 23. 00:42

Még mindig titkolóznak Pegasus-ügyben

Még mindig „megy a titkolózás” Pegasus-ügyben; a kormánynak ki kell vizsgálnia, hogy jelenthet-e nemzetbiztonsági kockázatot, hogy kiszivárogtak-e érzékeny információk – mondta Mesterházy Attila, az MSZP képviselője az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

„Sokatmondónak” nevezte, hogy a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának hétfői üléséről a képviselők nem úgy jöttek ki, hogy a belügyminiszter lezárta volna a kérdést, illetve hogy közölték volna: kaptak, vagy nem kaptak megnyugtató választ.

„Még mindig (...) megy a titkolózás ebben a témakörben, és (...) ha ez így van, akkor (...) csak az szokott titkolózni ennyire, ahol valami nem stimmel” – mondta Mesterházy.

„Elfogadhatatlannak” nevezte, hogy újságírókat figyeljenek meg, „még akkor is, hogyha (...) nem szakmaspecifikusan válogatnak”.

Megerősítette: ő személyesen meg van róla győződve, hogy a magyar kormánynak van titkos megfigyelésre alkalmas szoftvere, és használja ma is; ebben a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NSZ) főigazgatójánál, Szabó Hedvignél tett látogatása előtt is biztos volt, és nem bizonytalanodott el „semmiféleképpen sem”.

Ugyanakkor kijelentette: „Én csak vélelmezhetek”.

Mint mondta, technikailag a NSZ végzi a lehallgatást; „arra vállalt garanciát a főigazgató asszony, hogy ezek mindig csak az engedélynek megfelelő tartalommal, személyi körrel történnek.”

Mesterházy hozzátette: „És azt ő nem vizsgálhatja; éppen ezért érdekes az ebből következő lépés, ami arról szól, hogy akkor azzal kell beszélni, aki ezeket az engedélyeket kiadja.”

Ezek nagyobb részét a bíróság adja ki, a kisebbet pedig az igazságügyminiszter, ezért kellene vele „mindenféleképpen” beszélni, hogy mi alapján, milyen esetekben, hogyan, miképpen dönt a megfigyelési engedélyekről, illetve hogy továbbküldhette-e a feladatot az államtitkárának – mondta a képviselő.

Elmondta még: „általánosságban” „természetes”, ha van egy kormánynak ilyen szoftvere és használja is, hiszen a bűnözők, terroristák, kábítószer-kereskedők s a többi megfigyelése nemzetbiztonsági érdek, továbbá „fiatal bűnözői körbe való belenövekedés is történik”, „tehát van ennek egy teljesen legális és rendben levő része”.

De fontos kérdésnek nevezte, hogy a jogosan megszerzett megfigyelési adatok kikerülhetnek-e „a magyar körből”, esetleg külföldi céghez vagy szolgálathoz. Kérdésre, hogy feltételezhető-e ez, azt felelte: „Feltételezhető. Tehát miért ne kerülhetnének ki?”

Reményét fejezte ki, hogy a titkos megfigyelés ügyében indított ügyészségi vizsgálatnak meglesz az eredménye; azt mondta, ha az lezárul, újra érdemes próbálkozni egy parlamenti tényfeltáró bizottság felállításával, mert az konkrétabb válaszokat kaphat.